Vinařské aktuality – únor 2011

shiraz

Přírodní pohromy a vinařství
         V nedávně době došlo k několika vážným přírodním pohromám, které významně postihly i vinařství. V Chile došlo v loňském roce k strašlivému zemětřesení, které vážně poškodilo mnoho vinařství. Zatímco se chilské vinařství pomalu vzpamatovává, postihly koncem roku obrovské povodně ostrov Madeiru. Mnohé vinice, nacházející se na svazích hor, byly do značné míry spláchnuty. Počátek roku pak přinesl katastrofu biblických rozměrů v Austrálii. Obrovská povodeň tam přišla krátce před sklizní (která je tam oproti Evropě asi o půl roku posunutá). Bylo zničeno asi 20 % úrody, projevila se i nákaza různými houbovými a jinými chorobami.
brisbane


Bordeaux a změny klimatu
         Změny klimatu v současnosti značně ovlivňují vinařství. Zatímco na jedné straně umožňují posunovat vinohrady stále více na sever, pro oblast Bordeaux by mohly být důsledky katastrofální. Nejpesimističtější scénáře uvažují o tom, že kolem roku 2050 by zdejší klima mohlo být zcela nevyhovující pro klíčové odrůdy jako je Merlot a Cabernet Sauvignon.
vinice



Víno pro zdraví opic
         V zoologické zahradě v ruském Krasnojarsku zahájili v rámci prevence hrozící chřipky podávat opicím pravidelně třikrát týdně lžičku červeného vína. Opice jsou totiž touto chorobou ohroženy podobně jako lidé a snášejí ji ještě hůře. Na "zakousnutí" jim k vínu přidávají česnek. Podobně by se mohl chránit i člověk. Potřeboval by denně 0,2 - 03 l vína.
op


Zdravé stáří s vínem
          Vědci z harvardské univerzity došli k závěru, že pravidelné pití vína napomáhá u žen k dosažení vysokého věku bez závažnějších zdravotních problémů. Byl sledován zdravotní stav několika desítek tisíc žen. Pokud 58letá žena vypije denně dva poháry vína, má o 28 % větší šanci, že se ve zdraví dožije stáří, než její vrstevnice, které víno nepijí.

Rumunská vína do Evropy
roman
          Velké rumunské vinařství Halewood Romania přichází s novou řadou vín, která by podle jejich názoru měla napomoci ke změně pohledu na rumunská vína u evropských spotřebitelů. Řada nese název La Umbra, což znamená Ve stínu. Jsou tu bílá, růžová i červená vína z mezinárodních odrůd Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot a Pinot noir, které se pěstují na vinicích oblastí Dealu Mare, Murfatlar a Transylvánie.



Jaká vína se líbí Robertu Parkerovi
          Americký vínobloger Tom Wark si dal práci s rozborem vín, která za celou dobu působení získala nejvyšší ocenění od slavného vinařského kritika Roberta Parkera. Na metu snů, tedy 100 bodů, dosáhlo za celou dobu všeho všudy 224 vín, což je jen velmi malé procento celkově posuzovaných. Z nich bylo plných 136 z Francie (69 z Rhony, 53 z Bordeaux, pouze 7 z Burgundska). Následovala Kalifornie se 45, Austrálie s 20 a Španělsko s 8 víny. Většina byla červených - 196. Nejednalo se o nic laciného - nejlevnější láhev stála 59 dolarů, nejdražší skoro 60 000.
parker

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy