Zajímavosti z dějin sexuality 7. Sexuální život panovníků v období feudalismu do 15. století.

karel IV

           Jak se chovali v sexuální oblasti feudální vladařové? Měli spoustu slabostí. Byli mezi nimi sukničkáři se spoustou levobočků, ale i homosexuálové, což byl ovšem v očích tehdejší společnosti hřích mnohem větší.
         
richard

Tak například slavný císař Karel Veliký měl kromě tří manželek i velké množství konkubín a celkově minimálně 18 dětí. Anglický král Richard Lví Srdce byl dost možná homosexuál. Zcela prokazatelně se ženám vyhýbal a oženil se až v 34 letech doslova dotlačený k sňatku svou matkou. Téměř určitě byl homosexuálem další anglický král Eduard II., který byl sice ženatý s Isabelou Francouzskou, ale zanedbával ji a věnoval se svým oblíbencům. To ho nakonec stálo nejprve trůn a pak i život.
oldřich


            Ani naši Přemyslovci nešli v tomto směru právě příkladem.Celkem známý je romantický vztah knížete Oldřicha a selky Boženy. Méně už pozadí tohoto vztahu. Zdá se, že když se seznámili, byl již Oldřich ženatý a Božena vdaná za jistého Křesinu. Jejich syn, pozdější kníže Břetislav tak měl na tehdejší dobu velmi pochybný původ. Těžko by našel nějakou opravdu urozenou nevěstu. Hodně vznešení rodiče by mu ji prostě nedali. Břetislav to vyřešil opravdu svérázně. Unesl z kláštera dceru markaběte Jindřicha Jitku ze Schweinfurtu. Rodičům pak již nezbývalo, než se sňatkem souhlasit, těžko by o takto poznamenanou dívku stál někdo jiný. Břetislavovi potomci tak již měli zajištěný oboustranně urozený původ.
břetislav



            Ani poslední Přemyslovci nebyli o mnoho lepší. Přemysla Otakara I. omrzela po dvaceti letech manželství Adléta Míšeňská. Vynutil si na pražském biskupovi rozvod, chatrně zdůvodněný tím, že je Adléta jeho příbuzná. Místo ní si vzal sedmnáctiletou Konstancii Uherskou. To Přemysl Otakar II. si pro změnu jako devatenáctiletý vzal za manželku Markétu Babenberskou, které v té době bylo asi 48. Pravda, jejím věnem byly lákavé rakouské země. Markéta byla ale poměrně brzy odsunuta do kláštera. Její místo, alespoň v králově ložnici, dočasně zaujala Anežka z Kuenringu. Její syn Mikuláš se stal vévodou opavským, neměl ale právo na trůn. Později se Přemysl oženil s uherskou princeznou Kunhutou. Pikantní je, že když padl na Moravském poli, stala se Kunhuta milenkou jeho nepřítele Záviše z Falkenštejna, později si ho dokonce vzala. Její syn Václav II. byl známý hodně nevázaným životem. S milenkou Anežkou měl nemanželského syna Jana Volka, který se stal olomouckým biskupem.
anna svídnická

             A co Lucemburkové? Otec vlasti Karel IV. měl postupně čtyři manželky a s nimi deset legitimních potomků, je však doložené, že ve Francii měl i nemanželského syna. Jeho nástupce a syn Václav IV. byl ženatý dvakrát, neměl ale žádné děti. Je známé, že se obklopoval mladými muži z řad nižší šlechty, které mimořádně bohatě obdarovával. To vyvolává domněnky, zda neměl určité homosexuální sklony. Tomu by trochu nasvědčoval jeho velký zájem o módu a obliba v barevném oblečení. Ani ženy mu ale nebyly lhostejné, mluvilo se o jisté lazebnici Zuzaně, která ale jistě nebyla sama.
kazimír


             Velmi drsné důsledky měl flirt mladého polského kralevice, pozdějšího Kazimíra III. Velikého. Když byl na návštěvě u své sestry, uherské královny, pomohla mu sestra k románku s jednou svou dvorní dámu, ještě mladou dívkou ze vznešeného rodu. Její otec pak následně královnu napadl šavlí, usekl jí čtyři prsty a poranil i krále. Za to byl zabit, rozčtvrcen a vyvražděno celé jeho příbuzenstvo do třetího kolene. Samotné dívce pak usekli nos, rty a ruce. Nechali ji žít a vozili po celé zemi jako odstrašující příklad.


              Uprostřed krvavé stoleté války s Anglií vládl Francii Karel VI., zvaný Šílený. Často ho přepadaly záchvaty zuřivosti. Jeho manželka Isabela Bavorská, lidově nazývaná pro nepříliš vábný zjev "Prasnice" ho měla brzy plné zuby a raději mu sehnala milenku, aby od něho měla sama pokoj. Tou se stala prostá dívka Odetta, která brzy získala na krále velký vliv a to zcela jednoduchým způsobem. Když ji nechtěl poslouchat, odmítla se s ním vyspat a on nakonec ustoupil.
agnes sorel
             Nový král, Karel VII., kterému k trůnu pomohla Jana z Arku, byl zase úplný blázen do své milenky Agnés Sorelové. Ta dostala titul Paní Krásná, postupně krále úplně ovládla a rozhodovala za něho. Měli spolu čtyři děti a nakonec byla ještě mladá otrávena, možná budoucím Ludvíkem XI., který měl s otcem velké spory a jeho milenky se chtěl zbavit. Ludvík sice otce kritizoval za nemravnost, sám pak ovšem vystřídal spoustu milenek.
isabela

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy