Zajímavosti z dějin sexuality. 4. Císařský Řím

malba


         První římský císař, božský Augustus, měl snahu o určité umravnění ve společnosti. Vydal například zákon, opravňující manžela zabít nevěrnou manželku. To však asi nebylo příliš využíváno. Sám se snažil jít příkladem a jako císař byl celkem vzorným manželem a tvrdě trestal i prohřešky ve vlastní rodině. Nicméně jeho předchozí život zdaleka tak vzorný nebyl. První a druhou manželku opustil, druhou a třetí odloudil už jako vdané svým přátelům. Zdá se, že ani homosexuální styky mu nebyly úplně cizí. Ve třetím manželství s Livií zřejmě již nebyl příliš sexuálně aktivní, což bylo pravděpodobně způsobeno nějakou pohlavní chorobou, kterou se nakazil v mládí a která možná způsobila i jeho sterilitu. Livie mu sama dohazovala mladičké panny, což mělo zvyšovat jeho sexuální výkonnost a plodnost, velký efekt to ale asi nemělo. Dceru Julii z druhého manželství několikrát proti její vůli provdal, potřetí za postaršího Tiberia, svého budoucího nástupce a syna Livie. Protože mu byla opakovaně nevěrná, poslal ji do vyhnanství, kde zemřela.
tiberius

Údaje o Tiberiovi z této oblasti jsou poněkud rozporné. Na jedné straně asi po nevydařeném manželství s Julií moc o ženy nestál, na druhé straně se prý ukájel při pohledu na mladé dívky a chlapce, kteří se před ním museli předvádět nazí. Císař Caligula tvrdil, že mu patří všechny ženy v říši. Ve svém paláci zřídil nevěstinec, kam museli přicházet všichni vznešení muži i ženy a společně se účastnit orgií. Incestní vztah měl prokazatelně se svými sestrami Agrippinou a Drusillou. Tu dokonce prohlásil za bohyni, později ji ale zavraždil. Další císař, inteligentní ale tělesně postižený Claudius, měl mimořádnou smůlu na ženy. První manželkou byla neukojitelná nymfomanka Messalina. Ta trávila noci v nevěstinci, kde vystupovala jako běžná prostitutka. Je dokonce známá svou soutěží s jinou známou nevěstkou o vyšší počet milenců za jednu noc, v níž zvítězila. O jejích výstřelcích věděl dlouho celý Řím, jen Claudius ne. Když se ale o všem dozvěděl, navíc i to, že se Messalina právě chystá znovu provdat za jednoho ze svých milenců, nechal je oba popravit. Kupodivu to Claudia ještě od manželství neodradilo a v šedesáti letech si vzal Caligulovu sestru Agrippinu. Ta chtěla získat trůn pro svého syna z prvního manželství Nerona a proto Claudia otrávila. Doufala, že bude syna ovládat, v tom se ale zmýlila.
claudius

         Nero byl v mládí veden svým vychovatelem filosofem Senecou k homosexualitě, byl však spíše sadistickým bisexuálem. Zalíbila se mu Poppaea, žena velitele jeho gardy Othona. Protože se Otho nechtěl o manželku dělit, poslal ho služebně do dnešního Portugalska. Když milenku kritizovala jeho matka, nechal ji popravit. Poppaeu pak ale v těhotenství udeřil tak, že zemřela. Neronovi se ale líbili i chlapci. Jednoho nechal vykastrovat, pořídil mu nádherná ženská roucha a přikázal ostatním, aby se k chlapci chovali jako k císařovně. Jindy se ukájel, oblečen do zvířecích kůží, na přivázaných mužích a ženách. Vrcholnou sadistickou scénou ale bylo, když se projížděl jako bůh Apollón ve voze taženém polonahými dívkami alejí tří set zaživa zapálených křesťanů. Sám nakonec spáchal sebevraždu.

         Ani představitelé druhé vládnoucí dynastie, Flaviovci, se z našeho pohledu nechovali v sexuální oblasti normálně. Císař Titus měl celý harém vykastrovaných chlapců. Domitianus zase s oblibou pořádal hostiny, na nichž obsluhovali nazí načerveno natření chlapci. Ti byli na závěr oslavy věnováni k pobavení hostům.
         
aurelius

Další dynastie, Antoninovci, vlastně ani skutečnou dynastií nebyla, protože císařové si své nástupce obvykle vybírali mezi svými milenci. Císař Traianus, známý dobyvatel, za něhož dosáhla říše největšího územního rozmachu, si na své výpravy vozil celý harém chlapců. Mezi nimi si vybral jako budoucího císaře Hadriána, který byl milencem i jeho manželky Plotiny. Hadriánus se sice oženil s Traianovou neteří, mnohem více však miloval krásného Antinoa. Když jeho milenec předčasně zemřel, nechal ho prohlásit za boha. Známý filosof na trůně, Marcus Aurelius, byl asi celkem normální, zato jeho manželka Faustina ho neustále podváděla. Nejraději měla nemyté gladiátory. Je otázkou, zda její syn Commodus, který pravděpodobně Marca Aurelia zavraždil, byl skutečně i synem císařovým. Chováním se svému "otci" moc nepodobal, nejraději vystupoval v aréně jako gladiátor. Jeho soupeři ale museli být před bojem nenápadně zraněni, aby je snadno porazil. V sexu byl velmi náruživým bisexuálem.
antinoos




          Patrně nejzvrácenějším ze všech císařů byl Elagabalus, nemanželský syn Caracally z dynastie Severovců. Ten se považoval za ztělesnění oboupohlavního boha Hermafrodíta. Stával ve svém paláci nahý a lákal k sobě jemným hlasem kolemjdoucí. Za sex si pak nechával platit jako prostitutka. Po celém Římě mu jeho lidé sháněli krásné chlapce. Běžně se oblékal do ženských šatů, dokonce se "provdal" za svého komořího. Nakonec ho zavraždili jeho vlastní vojáci.

elagabalus

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy