Vínomarket – září 2010

aurelius
           V poslední době se zase vyrojily obsáhlejší nabídky vín z různých super- a hypermarketů. Pochopitelně jsem si v nich zalistoval a po nějakém čase se zde zase zamyslel nad tím, co nabízejí. Do ruky se mi dostaly nabídky Intersparu, Globusu a Makra.

savanha

Jednoznačně nejobsáhlejší katalog nabízí Makro, má 60 stran. Vína jsou přehledně rozdělena podle zemí a odrůd, u nichž je přiložena i charakteristika vín, vyrobených z dané odrůdy. U jednotlivých vín pak je kromě vlastního popisu ještě doporučená teplota podávání, možnosti archivace a vhodná kombinace s jídlem. To vše je poměrně pěkné a přehledné, ceny mě ale už tolik neoslovily. Je zde vždy tučně uvedena ta bez DPH a pod tím drobnější s DPH. Zatímco první je obvykle srovnatelná s tou, za kterou stejná nebo srovnatelná vína nabízí třeba Globus, ta druhá je samozřejmě o dost vyšší a pro toho, kdo si DPH odečíst nemůže, příliš atraktivní není. Ponechám tedy podrobnější nabídku Makra stranou (i když by se tam určitě pěkná vína našla) a podívám se blíže na Interspar a Globus.
carmenere
           

Globus vydal nabídku vín v katalogu společně s dalšími druhy alkoholu, kávou a sýry. Samotným vínům věnoval 12 stránek, což také není špatné. Jedna stránka je věnovaná těm, která byla zařazena do Salonu vín, celkově zabírají domácí 5 stran, zahraniční sedm. Doporučená teplota podávání, snoubení s jídlem a bližší informace k vínům jsou jen někde. I tady by ale nebyl problém si vybrat, a to jak z našich, tak i ze zahraničních. Jedinou slabinou je asi to, že ceny (jinak ale ne špatné) se moc neliší od těch, za kterou tato vína Globus nabízí běžně. Zařazení do takového letáku ale může leckoho vést k domněnce, že jde vlastně o ceny akční. Pokud bych si opravdu právě zde chtěl nějaké víno koupit, nejspíše bych si vybral některé od Chateau Valtice z trojice se stejnou cenou - 139,-: Rulandské bílé 2008 výběr z hroznů, Aurelius 2009 výběr z hroznů nebo Ryzlink vlašský 2007 výběr z hroznů. Ze zahraničních bych zkusil novozélandský Suvignon blanc 2009 Riverstone Falls za pouhých 99,90, italské Primitivo di Manduria 2007 Vendemmia za 111,- nebo australskou kupáž Semillon Sauvignon Tempus Two za 119,-.


           
           A jak to vypadá v Intersparu? Zde se dají vína vybírat na jedenácti stránkách, z toho domácí na pěti. Doporučená teplota podávání a vhodná kombinace s jídlem je u všech vín, chybí ale zase bližší údaje o nich samotných. Přesto má tento katalog jednu nespornou výhodu. Vína zde nabízená mají skutečně akční ceny. Velmi zajímavá je možnost koupě 1+1 Rulandského bílého 2007 pozdní sběr z Vinselektu Michlovský. Jedno pak vyjde na skoro neuvěřitelných 69,95! Od stejného vinařství zde jsou ještě velmi zajímavé ceny u Veltlínského zeleného 2007 pozdní sběr (89,90) a Chardonnay 2008 pozdní sběr (99,90). Myslím, že nic z toho by nemuselo zklamat. I tady by se dalo něco vybrat i ze zahraničních. Pěkné by mohlo být chilské Carmenére 2007 Terra Noble Reserva za 119,- nebo také jihoafrický Sauvignon blanc 2007 Savanha za stejnou cenu.
            Pokud jsem někoho inspiroval k nákupu, budu rád, když mi napíše, zda mu tato vína chutnala.
Předchozí Vínomarket

tempus

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy