Vinařský Nový Nový svět 2. Indie

i1

           K zemím, které začínají být zahrnovány do skupiny označované jako tzv. Nový Nový svět ve vinařství se zařadila i Indie. Nedávno byla přijata do mezinárodní organizace OIV (L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin), kam patří zatím skutečně jen několik zemí z Asie. Členství není zadarmo, i když poplatky, které bude Indie odvádět jsou mnohonásobně nižší než třeba francouzské nebo italské. Přesto to ukazuje na to, že indická vláda má zájem o vážné zapojení země do vinařského světa. Zatím zde ale neexistují vůbec žádné zákony, které by poměry ve vinařství upravovaly. Centrem produkce vína je provincie Maharaštra. Za nejlepšího výrobce je pokládána firma Indage Vintners, vlastnící asi 2 500 ha vinic a produkující přibližně 40 značek vína.
            Indické firmy mají zájem o pomoc ze strany zkušených vinařů. Například známý francouzský enolog Stéphane Derenoncourt se stal konzultantem nového indického vinařství Alpine Winery, které začalo pěstovat odrůdy Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnnay a Sauvignon blanc a v roce 2011 očekává první sklizeň. V plánu má ale vybudovat i centrum pro turisty a postupně začít organizovat i sommelierské kurzy. V nedávné době začaly do indického vinařství investovat také některé italské firmy.
indie

           
          Indie momentálně produkuje asi 14,4 milionů lahví ročně (další 2,4 mil. dováží) a zařadila se do desítky zemí s nejrychlejším nárůstem spotřeby vína ve světě. Do čtyř let by se spotřeba měla zdvojnásobit. Celková spotřeba je ale zatím vlastně směšná. Při obrovském počtu obyvatel to vychází asi na 12 ml (!) vína na osobu ročně. Úplně obráceně to ale ukazuje, že zde jsou zatím obrovské možnosti pro vývozce.
i2

           

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy