Gruzínské vinařství – krize a perspektivy

gruz


tbil

V březnu tomu byly čtyři roky, co Rusko zavedlo embargo na dovoz gruzínských vín. Pro Gruzii to byla velká rána, protože do té doby sem směřovalo až 80 % jejího exportu. Od té doby zaniklo skoro 200 vinařství. Celkový objem exportu v roce 2005 byl 59,3 milionů lahví, od té doby se pohybuje kolem 11-12 milionů.
Oficiální důvody embarga byly sanitární, gruzínské víno údajně neodpovídalo normám a bylo nízké kvality. Podobně zdůvodněno bylo i dočasné omezení dovozu moldavských vín, to ale nyní již může být opět dováženo. Gruzie ovšem tvrdí, že důvody byly čistě politické. Celé to začalo, když Gruzínci v roce 2006 uvěznili čtyři ruské důstojníky a obvinili je ze špionáže. Následoval vojenský konflikt a prakticky úplné přerušení spojení mezi oběma zeměmi.
Gruzie poté začala velmi intenzivně hledat nová odbytiště, hlavně v Anglii, Německu,
zemích východní Evropy, ale třeba i v Číně. Jistých úspěchů sice bylo dosaženo, ale podařilo se vyvézt jen malou část množství, které by bylo potřeba. V prosinci loňského roku sice ruský prezident Medveděv prohlásil, že nevidí problém v obnovení gruzínského importu, nic konkrétního se ale nestalo. Gruzínský ministr financí Bajndurašvili dokonce kontroval, že obnovení exportu do Ruska by prý velké ekonomické výhody nepřineslo, protože země úspěšně hledá nové trhy. To ale je spíše zbožné přání. Pouze momentálně nejsilnější a v exportu nejúspěšnější gruzínská společnost Tbilvino může být relativně spokojená. Stejně jako před krizí vyváží asi 1,3 milionu lahví. Jiné firmy jsou na tom ale podstatně hůře. Vývoz dříve nejsilnější Georgian Wine & Spirits poklesl ze tří milionů na 1,3 mil.
zat

Embargo mělo i určité pozitivní důsledky. Ve snaze proniknout na nové trhy museli gruzínští vinaři podstatně zvýšit kvalitu svých vín. Předtím to nemuseli příliš řešit, protože Rusko odebíralo prakticky cokoliv. Pro Rusko by dnes asi bylo celkem výhodné, kdyby embargo zrušilo. Gruzínská vína by byla levnější než ta, která dováží z Evropy a Jižní Ameriky a kvalita se zlepšila.
Viz též: Portvejn
abch

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy