Divné klášterní víno

buc

buck

Mniši byli již ve středověku známí pěstováním révy a výrobou vína. Často to byli právě oni, kteří uchovávali staré tradice, ale také experimentovali,vymýšleli novinky a různé směsi s alkoholem. Příkladem mohou být benediktini a cisterciaci v Burgundsku.
            Velmi neobvyklé víno vyrábějí benediktinští mniši ve Skotsku. Jmenuje se podle jejich opatství Buckfast a obsahuje asi osmkrát více kofeinu než Coca-Cola. Obsah alkoholu je 15 %. Přesto, že si víno vysloužilo přezdívky jako šťáva ze zbytků nebo otřesná pleťová voda, ročně se ho prodá asi za 60 milionů dolarů (jedna láhev kolem 9 dolarů). Směs sladkého vína (francouzského původu) a kofeinu nějakým způsobem oslovila velké množství konzumentů, kteří si možná jinak sami míchají víno s colou.
hoo

Víno na sebe v poslední době upoutalo i pozornost policie, protože pod vlivem jeho nemírného konzumování byla spáchána řada trestných činů. Nejednou byla také láhev použita jako zbraň. Mnichy už za víno, způsobující sociální a medicínské škody, kritizoval v BBC i skotský biskup Bob Gillies: "Svatý Benedikt by byl velmi smutný, kdyby viděl, co dělají jeho mniši." Ti se pochopitelně brání a tvrdí, že za podobné činy nenesou odpovědnost.

bu

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy