Vínomarket



Ať chceme nebo ne, máme stále plné schránky různých nabídek ze supermarketů. Mezi vším tím zbožím bývají pravidelně i nějaké lahve vína, někdy i na několika stránkách. Jsou lidé, kteří nad nákupem vína v supermarketu ohrnují nos, ale těch, kteří tam minimálně občas nakupují je i mezi zkušenými vínomily dost. Pro laika, který sice víno má docela rád, ale příliš se v tom nevyzná, musí být docela těžké si v mnohdy opravdu velmi pestré nabídce vybrat. Mezi supermarketovými víny je spousta vyložených šuntů, ale kdo se trochu vyzná v cenách a vinařstvích, občas najde i vínečka docela pěkná. Pokud ví, co vybrat v akci, dají se pak občas koupit pěkná vína i za skoro neuvěřitelné ceny.

Příkladem byl nedávný výprodej v hypermarketu Albert. Vlastně jsem jeho smysl vůbec nepochopil. Nešlo o nějaké staré ležáky, u kterých by se dalo čekat, že nevhodným skladováním v podmínkách marketu budou na hranicích poživatelnosti. Naopak, jednalo se většinou o ročníky 2007-2009, které na skladě ještě klidně mohly vydržet. Velký dlouhý regál nabízel mnoho vín za dvě ceny - 48,- a 98,-. Nejsem si jistý, jestli zvlášť těch 48,- mnohé méně znalé zájemce spíš neodradilo, protože za tyto peníze se obvykle prodávají ty nejhorší hnusy. Tady se ale jednalo o vína, která normálně stojí tak 130-150,- a jsou určitě pitelná. No a mezi těmi za 98,- jsem našel třeba takové, které běžně stojí 299,-. No nekupte to! Mezi nimi byla ale samozřejmě zamíchaná taková, která se za podobné ceny dají koupit normálně.
Konečně se dostávám k tomu, proč o tom vlastně píšu. Prostě jsem si řekl, že by nebylo špatné čas od času na nějakou takovou větší nabídku zareagovat a napsat, co by třeba stálo za nákup. Možná by to mohlo být pro někoho docela zajímavé. Takže tohle je takový nultý díl zamýšlené série.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy