Vinařské aktuality - II. 2010


Je libo stát se panem d´Artagnan?
Movitý romantik a milovník vína by si mohl splnit sen z mládí. Mohl by se totiž stát majitelem pěkného vinařského statku se zajímavou historií. V Gaskoňsku se totiž prodává zámek, jehož dávným majitelem byl muž, jenž se stal vzorem pro slavnou postavu z Dumasových Tří mušketýrů. K usedlosti patří 14 ha půdy, na nichž jsou vinice a také vinařský podnik, produkující ročně 4 500 lahví. Takže stačí jen maličkost - přibližně 5,3 milionů dolarů a sen se může splnit.



Kavkazský buket
Pod tímto společným označením vznikne velká řada vín z Arménie, Gruzie a Ázerbájdžánu.
Projektu napomohou britské investice. Měl by ukázat Kavkaz ne jako místo konfliktů, ale naopak spolupráce. Na výrobě vín se bude podílet šest podniků z Arménie s 19 značkami vín, šest podniků z Gruzie s 13 značkami a pět z Ázerbájdžánu s 9 značkami.


Proč měla Austrálie nižší úrodu
Když se člověk podívá z okna a na teploměr, může mu připadat naprosto neuvěřitelná informace o příčinách nižší úrody hroznů v Austrálii: obrovská vedra a požáry. Například ve známé oblasti Yarra Valley, proslulé svými Pinot noir, Chardonnay a Cabernet Sauvignon tak přišli asi o 4 tisíce tun.


Rusové milovníky vína?
Podle výsledků posledního průzkumu z počátku tohoto roku se v Rusku dosti překvapivě umístilo víno na prvním místě mezi oblíbenými alkoholickými nápoji. Přednost mu dává 33 % respondentů. Až těsně druhá byla vodka (32 %) a třetí pivo (28 %). Kdo by to byl řekl! Na dalších místech pak figuroval např. koňak, whisky a na chvostu zůstala samohonka jen se 4 %. 24 % dotázaných uvedlo, že alkohol vůbec nepijí, 23 % jen zřídka, 23 % 2-3x do měsíce, 14 % 1x měsíčně a 2 % pijí denně. Zdá se, že procento pravidelných pijáků zde poněkud pokleslo, nicméně 3 % pijáků zvládne až 3 litry vodky týdně!



Návod jak pít alkohol
O tom, že nejen česká byrokracie dokáže zázraky na počkání, svědčí poslední projekt ruského ministerstva zdravotnictví, který by měl v zemi snížit počet alkoholiků. Ministerští úředníci se domnívají, že je potřeba lidi naučit, jak zacházet s alkoholem. Lahve s alkoholickými nápoji by se prý měly prodávat s návodem k použití úplně stejně, jako když si jdete koupit třeba pračku. Kromě toho by se alkohol měl prodávat ve větších centralizovaných obchodech, kde budou k dispozici další brožury o zacházení s alkoholem a na zdech budou viset protialkoholické plakáty. Možnost nákupu v supermarketech by měla být omezena, cena vodky zvýšena.
Tak mě napadá, že udělat to u nás, určitě by někdo přišel u soudu s obhajobou, že při otevírání lahve s alkoholem netušil, jaké to může mít následky, protože neměl po ruce návod.
Ani já jsem ho zatím neviděl, ale snad by to mohlo vypadat takto: Otevřít, nalít, vypít!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy