Morava versus Francie



28.1. se v Pardubicích ve Vinném baru Nálada konala zajímavá ochutnávka, zaměřená pouze na odrůdu Sauvignon. Střídala se zde vína různých vinařství z Moravy a z Francie, což samozřejmě přímo vybízelo k srovnáním. Ochutnali jsme šest domácích a čtyři francouzské vzorky. Analytické hodnoty jsem zachytil jen zčásti, na degustačním listu chyběly.
Sauvignon 2008 pozdní sběr - Vinařství Hort. Vinařská obec Dyjákovičky, trať U Sklepů. Obsah alkoholu 13,5 %, světlá zlatavá barva, střední až vyšší viskozita, ve vzhledu mírné perlení. Výraznější sladká vůně černého rybízu nebo spíše nějakých ovocných bonbónů. V těle plnější, velmi svěží s výraznějším kyselinkami v ovocné chuti. Dochuť středně dlouhá. Dal jsem mu 7,5 bodu z deseti možných. Z úvodního vína se pro mě vyklubalo zároveň to nejlepší z celého večera, což je velmi neobvyklé.
Sauvignon blanc 2009 Appellation Touraine Controlée - Domaine des Corbilliéres, Vallée de la Loire. Ještě velmi mladé víno s velmi světlinkou barvou se zelenkavým nádechem. Výraznější vůně černého rybízu a černého bezu, vysoká viskozita. V těle méně plné, chuť mi přišla trochu mdlá s náznakem minerality. V kratší dochuti mírná hořčinka. Dal jsem 6,5 bodu. Jedna nula pro Moravu.
Sauvignon ¾ 2008 pozdní sběr - Ing. František Mádl Velké Bílovice. Vinařská obec Velké Bílovice, trať Přední hora. Trochu záhadně vypadající zlomek znamená, že na keři zůstaly pouze 3-4 hrozny. Známé označení v názvu vinařství - malý vinař - už tak úplně nesedí. Současná produkce je asi 250-300 000 lahví ročně. Obsah alkoholu 12,5 %. Zlatavá barva, střední až vyšší viskozita. Středně intenzivní, velmi příjemná těžší sladká, ovocně květinová vůně, nejspíš lipový květ. Tělo středně plné, chuť velmi jemná, ovocná. Dochuť středně dlouhá. Dávám 7,5 bodu jako u Horta, i když ten se mi líbil nepatrně více.
Sauvignon Camas 2008 Vin de Pays d´Oc - Anne de Joyeuse, Languedoc- Roussillon. Světle zlatavá barva se zelenkavými odlesky, viskozita střední. Méně intenzivní vůně (skoro naštěstí), připálená pneumatika. Chuť ale o dost lepší, celkem harmonická, takový sladší grep. Dochuť kratší až střední. Dostalo 6 bodů. Dva nula.
Bordeaux Sauvignon 2008 Appellation Bordeaux Controlée - Chateau du Cros. Zlatavá barva, vyšší viskozita. Méně intenzivní vůně bílého rybízu a lípy. Středně plné tělo, trochu výraznější kyselinky. V chuti ovocné, svěží. Dochuť kratší až střední. Dávám 6,5 bodu.
Sauvignon 2007 pozdní sběr, barrique - Ing. František Mádl Velké Bílovice. Obsah alkoholu 12 %. Sytější zlatá barva, vysoká viskozita. Vůni musím charakterizovat jako úder, i když celkem příjemný. Je sladká, velmi intenzivní, vanilka, kouř. ( A někteří tam cítí cosi jako žumpu, ale přitom to nemyslí zle.) V chuti plné, harmonické s jakousi krémovitostí. Dochuť ale překvapivě maximálně středně dlouhá. Oceňuji 7 body.
Sauvignon blanc Opuka 2006 Dobrá vinice. Vinařská obec Novosedly, viniční trať Za Cihelnou. Víno zrálo 10 měsíců na kvasnicích v nových barikových sudech a je nefiltrované. Název je podle podloží. Obsah alkoholu 13,5 %. Zlatavá barva se zelenkavými odlesky, vysoká viskozita. Středně intenzivní vůně, která trochu připomíná předchozí víno. Je ale mnohem jemnější, "učesanější". V chuti ovocné s jemnou mineralitou. V delší dochuti nepatrná hořčinka. Znovu 7 bodů.
Sauvignon 2007 Appellation Bergerac Controlée - Chateau les Fontenelles. Víno z u nás trochu méně známé oblasti Jihozápad zrálo v barikových sudech. Zlatožlutá barva, střední viskozita. I zde je barik zřetelný, ale citlivě využitý. Vedle kouřových a vanilkových tónů lze najít i oříšky. V chuti jemné ale i pikantní, velmi dobře pitelné. Poslední a zároveň jasně nejlepší z francouzských vín. Takových lepších 7 bodů.

Sauvignon Oxana 2007 - Dobrá vinice. Vinařská obec Popice, trať Pod Lesem. Obsah alkoholu 13 %. Víno bylo v láhvi bez etikety a na internetových stránkách vinařství jsem o něm nic nenašel. Asi nějaká novinka. Sytější zlatavá barva, vysoká viskozita. Vůni ani nemůžu jako vůni označit, protože pro mě byla prostě nechutná. Něco mezi okenou a denaturovaným lihem. Bez nadsázky jsem se docela dlouho odhodlával, jestli se mám napít. Po těžkém boji jsem to nakonec překousl. Cítil jsem něco jako zkvašená jablka. Dlouhá dochuť. Ještě 4,5 bodu.
Sauvignon 2008 VOC (Víno originální certifikace), polosladké - Vinařství Hort. Vinařská obec Dobšice, trať U Hájku. Obsah alkoholu 11 %. Světlinká zlatavá barva se zelenkavými odlesky, střední viskozita. Středně intenzivní, příjemná rybízovo-angreštová vůně. Středně plné tělo. Sladká, ale zároveň svěží ovocná chuť. Dochuť středně dlouhá. Poslední víno dostalo 7,5 bodu.
Akce to byla jistě hezká a zajímavá. Podle mého názoru Morava tentokrát dost jasně zvítězila nad Francií, i když ta ale asi nebyla zastoupena nejlepšími ani nejdražšími víny. Malé srovnání bylo možné udělat i mezi třemi zastoupenými domácími vinařstvími, z nichž každé zde mělo dva zástupce. U mě vyhrál Hort těsně před Mádlem.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy