Vinařské aktuality - I. 2010



Investice do vína
Údaje z posledních deseti let ukazují, že investice do vína přinášejí největší zisky. Ceny nejlepších vín vzrostly za toto období více než třeba akcie nejúspěšnějších podniků, ceny nafty nebo uměleckých předmětů. Světový trh s vínem se značně změnil, obrat vzrostl trojnásobně. Mnoho nových zájemců, zejména z Číny, si získala elektronická vinařská burza. Zde se například karton Lafite Rothschild prodal za cenu o 857 % vyšší než byla původní.
Jiným zajímavým zjištěním je, že větší úspěchy zaznamenala vína z Nového světa. Tak například Nový Zéland vyvezl v roce 2001 15,2 milionu lahví, ale v roce 2009 už 55,7 mil. Za stejné období vzrostl export vín z JAR ze 140 milionů litrů na 400 mil. Upevnila se pozice chilských vín. Například ve Velké Británii se jich už prodává více než španělských.

Nové výstavní centrum vín z Bordeaux
Do roku 2013 má být vybudováno velké výstavní centrum, které bude na rozloze 10 000 m2 propagovat bordeauxská vína. Očekávaná návštěvnost by měla být asi 400 000 lidí ročně, takže zisky poplynou jak z vinařství, tak i z turistiky.

Riesling Grand Prix
Již šestý ročník vinařské soutěže Riesling Grand Prix se uskutečnil v prosinci 2009 v německém Trevíru. Vítězem byl suchý moselský Trittenheimer Apotheke 2008 Spätlese, Weingut Heribert Boch z Trittenheimu. Druhý byl Riesling Kalkstein 2008 Weingut Braunewell z Essenheimu.

Internationaler Bioweinpreis
V prosinci také v Německu proběhlo hodnocení ekologicky vyráběných vín - biovín. Ta nejlepší dostala velkou zlatou medaili. Mezi červenými to byla například Spätburgunder 2003 Auslese, Schlossgut Hohenbeilstein a Regent 2006 QbA, Weingut Lorenz. Z bílých Riesling Auslese 2007, Weingut Georg Forster a Riesling 2008 QbA, Weingut zur Römerkelter.


Německá ledová vína ročníku 2009
Podle údajů DWI (Německý vinařský institut) byly letos podmínky pro výrobu ledových vín velmi příznivé a cukernatost tak byla při sklizni mimořádně vysoká - až přes 200 stupňů Oechsle. Jeden stupeň Oe odpovídá množství 2,4 g cukru na sto litrů moštu. Zatím rekordu bylo v Německu dosaženo v roce 2003 - 331° Oe.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy