Domácí koštování na počátku nového roku




Semillon Chardonnay 2007 - Rosemount, South East Australia. Velmi zvláštní hranatá láhev ze zeleného skla uzavřená šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 12,5 %. Barva světle zlatavá, mírné perlení ve vzhledu, nižší viskozita. Lehká vůně citrusů, manga a medu. Středně plné tělo, chuť trochu sladší, ovocná. Delší dochuť. Malinko mě zklamalo. Dávám 6,5 bodu z deseti možných.
Sauvignon Artemis 2007 pozdní sběr - Diana Moravia Šanov. Láhev z průzračného skla, uzavřená plastovou zátkou. Barva zlatavá, nízká viskozita. Obsah alkoholu 12,5 %. Slabounká, málo výrazná ovocně květinová vůně. V chuti silně kořeněná, docela mi to připomíná svařák. V závěru trochu nahořklé, dochuť delší. Tak snad ještě 6 bodů.
Siegerrebe 2009 Spätlese (pozdní sběr) - Weingut Werner Anselmann, Edesheim, Pfalz, SRN. Elegantní vysoká štíhlá láhev ze zeleného skla byla uzavřena skutečně masivním korkem dlouhým 45 mm. Obsah alkoholu 9,5 %. Zlatavá barva, poměrně zřetelné perlení ve vzhledu, viskozita střední. Velmi intenzivní, přímo opojná vůně lučního kvítí, černého bezu a meruněk. Středně plné tělo, sladká, ale přitom velmi lahodná elegantní chuť, která se nepřepije. Středně dlouhá dochuť. Moc se mi líbilo, 8,5 bodu.
Les Terres Chaudes 2006 - Appellation Anjou Controlée, Chateau de Tigné. Víno z vinařství známého herce Gerarda Depardieu, vyrobené ze 100% Cabernetu Franc, zrálo ve velkých dubových sudech. Zelená bordo láhev byla uzavřena korkem mimořádné délky 50 mm. Na přední etiketě je hercova karikatura. Obsah alkoholu 13 %. Barva velmi tmavého rubínu, vysoká viskozita. Nepříliš intenzivní, ale velmi těžká, zemitá vůně dřeva a tmavého ovoce. V těle plné s výraznějšími tříslovinami, dlouhá dochuť. Pokud srovnám s vínem jiného slavného francouzského herce, Pierra Richarda, Démon de l´Eveque, které je zhruba ve stejné cenové kategorii, vítězí jednoznačně Richard. Les Terres Chaudes bych si za 330,- znovu nekoupil. Nad hodnocením dost váhám, nakonec ještě 7,5 bodu.
Sauvignon blanc 2007 Fern Bay, South Island, Nový Zéland. Láhev ze zeleného skla se šroubovacím uzávěrem a velmi nevýraznou etiketou. Obsah alkoholu 12,5 %. Velmi intenzivní a nesmírně lákavá vůně angreštového kompotu a černého rybízu. Chuť ale za vůní dost zaostala. Dost zde vystupovaly kyseliny i alkohol. Byla zde i mírná hořčinka. Dochuť kratší až střední. Celkově mi to vyšlo na 7 bodů.

Syrah 2006 - Viña Tarapaca ex Zavala, Maipo Valley, Chile. Na závěr se možná trochu překvapivě déle zastavím u jednoho vína, které je ze základní řady tohoto vinařství (Varietal) a je možné sehnat ho v každém supermarketu. I když není určitě nijak nadprůměrné, nakonec mi přišlo docela zajímavé a dost jsem se nad ním musel zamyslet. Zelená bordo láhev uzavřená korkem dlouhým 45 mm (plátek - drť - plátek). Vysoký obsah alkoholu - 14 %. Velice tmavá barva a velmi vysoká viskozita. Středně intenzivní, naprosto zvláštní vůně, které se postupně dost vyvíjela a měnila, ale stále nebylo možné ji nějak jasně zařadit. Zcela určitě jsem tam nenašel deklarované ostružiny a borůvky. Nějaké ovoce tam bylo, ale spíš už zpracované do marmelády. K tomu ještě nějaké další podtóny, které bych skoro nazval jakousi zatuchlinou, která ale nepůsobila nepříjemně. V chuti dosti plné. Dala se tu najít švestková povidla a taková trochu hořčí griotka. Třísloviny sice výrazné, ale ne nepříjemné. Dochuť delší. Přesto nakonec víno nehodnotím zvlášť vysoko. Bylo na mě až příliš těžké, moc se ho vypít nedalo. Takových poctivých 6,5 bodu, možná o chlup více.
Tak lednovým vínům jasně kraloval Anselmann, což mě nijak nepřekvapilo. Většina ostatních nijak neoslnila a asi bych je moc doporučit nemohl.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy