Co zahřálo, když udeřily mrazy







Mrazivé počasí venku přímo vyzývá, aby člověk poseděl s přáteli u něčeho, co potěší příjemnou vůní a zahřeje po těle. Já jsem zvolil tato vína:

Riesling 2007 Qualitätswein - Divinum, Moselland, Bernkastel-Kues, SRN. Štíhlá láhev ze zeleného skla, uzavřená šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 11%. Světlá nazelenalá barva, nižší viskozita. Ve vzhledu ale i v chuti mírné perlení. Lehká citrusová vůně. Tělo středně plné. Chuť příjemná, ovocná, citrusy, broskev, svěží kyselinky. Dochuť delší. Velmi dobře pitelné lehčí víno. Ocenil jsem 7 body ( z 10 možných).
Chenin blanc 2006 Wine of Origin - Paarl Heights, Paarl Valley, JAR. Zelená láhev se šroubovacím uzávěrem. Chenin je u nás stále ještě méně známá odrůda, jejíž původ je na Loiře, ale mimořádných úspěchů dosáhla pravě na jihu Afriky. Vína z ní vyrobená, mají obvykle velmi dobré předpoklady pro archivaci. Obsah alkoholu 13 %. Zajímavá barva žlutého melounu, střední viskozita. Málo výrazná vůně, v níž lze najít citrusy a ananas. V chuti ovocné, s výraznějšími kyselinkami, ale zároveň působí trochu olejovitě. Ve středně dlouhé dochuti vystupuje hlavně alkohol. Od vína jsem očekával o dost více, dávám 6,5 bodu.
Chardonnay 2007 - Traversa, Montevideo, Uruguay. Uruguayských vín jsem zatím mnoho nepil, ale zatím jsem měl štěstí na docela pěkné kousky. Láhev burgundského typu ze zeleného skla, uzavřená korkem dlouhým 45 mm. Obsah alkoholu 14 %. Citrónově žlutá barva, střední viskozita. Méně výrazná, ale příjemná vůně ananasu a banánů. Svěží harmonická chuť, jen dochuť trochu kratší. Oceňuji 7 body.
Prestige rouge 2007 Appellation Cotes du Rhone Controlée - Cellier des Dauphines, Tulette, Francie. Cuvée Grenache a Syrah. Typická baňatá láhev od Rhony ze zeleného skla byla uzavřena korkem dlouhým 45 mm. Obsah alkoholu 13,5 %. Tmavá granátová barva, viskozita střední až vyšší. Středně intenzivní vůně, v níž převažovaly květinové tóny. Dosti plné tělo, chuť kořenitá, švestková povidla. Dochuť delší. Nekomplikované, trochu těžší víno. Opět 7 bodů.

Děvín 2007 pozdní sběr - Vinum Moravicum Bzenec. Řada Moravian Collection. Vinařská obec Velké Bílovice, viniční trať Vinohrádky. Láhev z průzračného skla byla uzavřena plastovou zátkou. Obsah alkoholu 13 %. Polosuché víno, 11, 5 gramů zbytkového cukru, 5,1 g kyselin. Děvín je slovenským novošlechtěním, vzniklým křížením Tramínu červeného s Veltlínským červenobílým. Na láhvi jsem se dočetl: "V komplexní vůni najdeme květinová i kořenitá aromata - sušené růže, jasmín, hřebíček." Ať jsme čichali, jak jsme čichali, nenašli jsme nejen prakticky nic z uvedeného, ale vlastně skoro vůbec nic. Víno téměř bez vůně, snad jen něco velmi, velmi slabounkého, nasládlého. Světle zlatavá barva, viskozita nízká. V těle ale poměrně plné, příjemná kořenitá chuť, o dost lepší, než by se dalo očekávat podle vůně. Dochuť středně dlouhá. I tady jsem čekal o dost více, dávám 7 bodů.
Carmenére 2006 - Terranoble, Central Valley, Chile. Carmenére je stará francouzská odrůda z Bordeaux, která je ale dnes spojována právě spíše s Chile, kde jsou pro její pěstování ideální podmínky. Říká se jí též chilský Merlot. Víno ze základní řady Varietal.Vysoký obsah alkoholu - 14 %. Zelená bordo láhev uzavřená obyčejnou plastovou zátkou. Barva velice tmavá, velmi vysoká viskozita. Jemná ale nesmírně příjemná vůně - perník, oříškové pečivo, čokoláda a pod tím tmavé ovoce. V těle plné, sametová chuť se zřetelnými, ale hezky zaoblenými tříslovinami. Dominuje zde černý rybíz a višně. Dochuť dlouhá. Bratříček tohoto vína z o stupeň vyšší řady Vineyard Selection zvítězil v roce 2008 mezi suchými zahraničními červenými víny v soutěži Víno & destiláty. Já byl velmi spojený i s tímto základním provedením. Opravdu pěkné, skvělý poměr kvality a ceny, dostává 8,5 bodu.

Tak jednoznačně nejlépe zahřálo poslední víno, ale ani ten zbytek nebyl špatný. Příjemně překvapilo i uruguayské Chardonnay, které nebylo nijak drahé. I nejhůře hodnocený Chenin blanc spíš jen zůstal za očekáváním, ale i ten se dal docela dobře pít.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy