Z českých luhů a vinařství

Tedy přesněji z českých a moravských vinic, ale jako parafráze to zní v názvu lépe. Moje nedávnédomácí ochutnávky se zaměřily na domácí vína, převážně bílá, jen na úvod je jedna červená výjimka.
Cabernet Sauvignon 2008 jakostní odrůdové - Školní statek Mělník. Obsah alkoholu 14,5 %. Barva na pomezí rubínu a granátu, vyšší viskozita. Příjemná vůně višní a černého rybízu. Poměrně plné víno s delší dochutí. Na "jakostku" pěkné. Dávám 7 bodů.
Kerner 2006 pozdní sběr - Školní statek Mělník. Vinařská obec Mělník, viniční trať Neuberská. Zlatá medaile z Oblastní výstavy českých vín Most 2008. Štíhlá láhev z hnědého skla uzavřená 40 mm dlouhým korkem. Obsah alkoholu 13,5 %. Zlatožlutá barva, vyšší viskozita. Vůně zpočátku dost nevýrazná, postupně se uvolňuje lípa, citrusy, petrolej. V chuti působí trochu olejovitě, cítím angrešty, meruňky. V kratší dochuti nepatrná hořčinka. Dostává 7 bodů.
Tramín 2007 jakostní odrůdové - Zemědělská a.s. Čejkovice. Obsah alkoholu 11,5 %. Sytější zlatožlutá barva, nízká viskozita. Intenzivní kořenitá muškátová vůně, v níž byla ale znát jistá naoxidovanost. Vůně navíc rychle vyprchala. Tělo méně plné, dochuť kratší. Získává 6 bodů.
Rulandské šedé 2005 pozdní sběr - Vinné sklepy Roztoky, archivní sklep Bořetice, výběrová řada. Vinařská obec Moravská Nová Ves, viniční trať Vinohrady. Láhev ze zeleného skla uzavřená plastovou zátkou. Obsah alkoholu 12,5 %, nižší viskozita. Vůně slabší intenzity, sice příjemná, ale méně výrazná, nějaké ne zcela zralé ovoce, meruňky, angrešty. Jemná harmonická ovocná chuť. Dochuť středně dlouhá. Hodnotím 7 body.
Sauvignon blanc 2006 pozdní sběr, polosuché - Mikrosvín Mikulov, řada Flower line. Obsah alkoholu 12,5 %. Zelená bordo láhev uzavřená 44 mm dlouhým korkem plátek-drť-plátek sytější zlatavá barva, střední viskozita. Středně intenzivní vůně, ve které lze najít přezrálý ananas a citrusy. I chuť středně plná, ovocná s náznakem hrušek. Dochuť kratší až střední. Dostalo 7,5 bodu.
Sauvignon Hibernal 2007 pozdní sběr, polosuché - Vinum Moravicum Bzenec. Zajímavé
cuvée Sauvignonu a Hibernalu což je německé novošlechtění, vzniklé křížením Ryzlinku rýnského a Seibelu. Průzračná bordo láhev uzavřená plastovou zátkou. 9,1 g zbytkového cukru, 5,4 g kyselin. Obsah alkoholu 13 %. Světle zlatavá barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní vůně bezinek a černého rybízu. Jemná svěží ovocná chuť s trochou másla. Dochuť kratší až střední. Velmi pěkné, dobře pitelné víno. Dávám 7,5 bodu.
Sauvignon 2007 pozdní sběr - Vinopa. Rodinné vinařství Ing. Miloš Veselý Rakvice.Zelená bordo láhev uzavřená plastovou zátkou. Obsah alkoholu 13,5 %. Sytější zlatá barva, viskozita střední. Středně intenzivní velmi lákavá vůně broskví a černého bezu. V chuti bylo ale horší. Sice poměrně plné, ale s dost zřetelnou hořčinkou. Dochuť kratší až střední. Dal jsem 6,5 bodu.
Tak na úplnou špičku jsem tentokrát nedosáhl, nicméně ani jedno víno by nešlo označit jako špatné. Představovala lepší průměr, v případě Sauvignonu z Mikrosvínu a Sauvignonu Hibernal z Vinum Moravicum o šlo o vína velmi pěkná.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy