Vinařské aktuality - XII. 2009



Vinařské aktivity Antonia Banderase
Slavný herec Antonio Banderas plánuje rozvíjet vinařskou turistiku ve Španělsku.
Chystá se vybudovat hotel v centru svého vinařství Anta Banderas, které obhospodařuje více než 250 ha vinic na severu země kolem řeky Duero (oblast Ribera del Duero). V současné době zde produkuje hlavně červená a růžová vína, zejména z odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon. Celkový objem produkce je asi 600 000 lahví ročně, plánuje ale zvýšení
až na 2 miliony. Nový hotel by měl kromě zisků z turistiky napomoci reklamě jeho vín. Banderas neskrývá velké ambice. Nejprve by chtěl získat místo na trhu Španělska, Evropy a pak by chtěl dobýt USA.Vedle turistů by rád v hotelu přivítal i vinaře z celého světa. Chtěl by organizovat jejich konference, které by sloužily k výměně zkušeností.


Aukce starých vín a koňaků
Jedna z nejstarších pařížských restaurací La Tour d´Argent (založena v roce 1582) uspořádala aukční výprodej své kolekce vín a tvrdého alkoholu. Bylo vystaveno asi 18 000 lahví. Jen jejich soupis vážil 8 kg. Zisky z prodeje ještě výrazně předčily očekávání. Kupující neváhali vydat astronomické sumy mimo jiné i proto, že restaurace je známá tím, že lahve skladuje v ideálních podmínkách. Například láhev koňaku Clos du Griffier 1788 byla prodána za 25 000 euro. Mluvčí restaurace celou akci zdůvodnil nutností vylepšit poněkud pošramocenou pověst podniku, který v poslední době ztratil dvě Michelinovy hvězdičky. Výtěžek půjde hlavně na rekonstrukci restaurace.




Etikety místo učebnice?
Ilustrace z nové francouzské botanické encyklopedie byly využity jako etikety nové kolekce vín Santé. Jsou zde použita vyobrazení různých hroznů révy vinné. Mělo by to též sloužit vizualizaci informací o obsahu antioxidantů ve víně.

Další neobvyklé etikety
Kanadská firma Naramata Bench přichází na trh s novou řadou vín Therapy Vineyards s velmi neobvyklými etiketami. Jsou na nich inkoustové skvrny ze známého psychologického Rorschachova testu. Spotřebitele vyzývají, aby si u skleničky pohráli se svými představami. Přitom by se mělo jednat o velmi rafinovaná vína z nejlepších vinic, určená pro elitu.

Coppolovy problémy s vínem
Známý režisér Francis Ford Coppola podal žalobu na firmu Vinocor USA za to, že má vinu na úplném fiasku jeho kolekce vín Encyclopedia, jež měla představit různé vinařské regiony světa a seznámit i s jejich kulturou a historií. Celé balení bylo nekvalitně provedeno, zejména samotné lahve. Díky tomu bylo asi 55 000 kartonů prakticky neprodejných. Coppola žádá nejen náhradu škody, ale i velké odškodné.


Prognózy pro trh s vínem do roku 2013
Podle agentury International Wine and Spirit Record (IWSR) by za toto období měl vinařský trh vzrůst asi o 0,6 %. Bude pokračovat mírné snižování spotřeby vína ve Francii a Španělsku, rychle by naopak měl růst trh v Číně.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy