Ochutnávka vín z vinařství Hort


První prosincový den se ve Vinném baru Nálada v Pardubicích konala ochutnávka vín známého moravského vinaře Jiřího Horta, který celou degustaci řídil. Pan Hort rozhodně netrpí málomluvností, zahrnul nás spoustou zajímavých informací o vínech, své práci vinaře a také o naší první VOC, kterou trochu považuje za své dítě. Toto označení by mělo zaručovat kvalitu spolehlivěji než pouhé uvedení přívlastku podle cukernatosti, což se opravdu pro některé nakupující stává jakousi modlou (čím vyšší přívlastek, tím "musí" být víno určitě lepší). Podle svých slov je vinařem, ne vinohradníkem - nemá žádné vinice. Má stálé partnery, od kterých hrozny vykupuje. Vysvětloval to tím, že případná menší vinice by mu neumožňovala pěstovat takový sortiment, ale hlavně by mu nedávala takový prostor pro ideální využití možností každé konkrétní polohy tak, aby víno bylo opravdu osobité a byly v maximální míře využity možnosti odrůdy. Jeho vína mají být určena spíše pro vypití do několika málo let než na nějakou dlouhou archivaci. Vůbec se nebojí experimentovat, což jsme mohli vidět i ochutnat. Za jistou zvláštnost lze považovat i vysoký podíl růžových vín, která představují asi 30% produkce vinařství a patří k jeho chloubě. Prezentováno bylo deset vín, z toho tři červená. Můj popis barev vín bude mít tentokrát k dokonalosti daleko, protože osvětlení baru bylo spíše intimní (podepsalo se to i na kvalitě fotografií).
Veselé víno - Müller Thurgau 2009. Vinařská obec Dobšice, trať U Hájku. Obsah alkoholu 12 %, 8 g zbytkového cukru a 7 g kyselin. Jedná se vlastně o mladé víno typu svatomartinských, které ale Jiří Hort vyráběl pod tímto názvem dříve, než se nová obchodní akce rozjela. Víno bylo rozhodně velmi příjemným překvapením. Vonělo skvěle a intenzivně, docela bych tipoval Sauvignon. Cítil jsem broskve a černý bez. Barva snad (viz výše) zlatavá s lehkým zelenkavým nádechem, viskozita nižší. Chuť svěží, ovocná s výraznějšími ale příjemnými kyselinkami. Mělo by se do roka vypít. Jako vstupní vzorek velmi pěkné, pro některé dokonce nejlepší víno večera. Dal jsem mu 7 bodů z deseti možných.
Chardonnay 2008 pozdní sběr. Vinařská obec Drnholec, trať U Křížku. Obsah alkoholu 13 %, 5 g zbytkového cukru, 7,2 g kyselin. Barva asi podobná předchozímu vzorku, viskozita nižší. Vůně méně výrazná, taková trochu sladkokyselá s citrusy a přezrálými hruškami. V chuti harmonické, dochuť kratší. Dostalo 6,5 bodu.
Sauvignon 2008 pozdní sběr. Vinařská obec Dyjákovičky, trať U Sklepů. Stříbrná medaile na Sélection Mondiales des Vins v Kanadě. Obsah alkoholu 13,5 %, 3,5 g zbytkového cukru, 8,3 g kyselin. První víno z "černé" řady. Do ní vybírá pan Hort jen tři vína z ročníku, která považuje za osobní favority. Barva světle zlatavá, vyšší viskozita. Středně intenzivní, dost typická vůně černého rybízu. V chuti plné, příjemné, svěží. Středně dlouhá dochuť. Pěkné víno, které jsem ocenil na 7,5 bodu.
Ryzlink rýnský 2008 VOC. Vinařská obec Dyjákovičky, viniční trať U Sklepů.VOC - víno originální certifikace, či též: vůně vína - odrůda hroznů - cit vinaře. Cukernatost při sklizni by se měla pohybovat mezi 19-24°, počet lahví je přesně vymezen. Obsah alkoholu 12 %, 5,2 g zbytkového cukru, 7,5 g kyselin. Světle zlatavá barva, viskozita nižší až střední. Vůně pomeranče a medu. Středně plná svěží ovocná chuť, dochuť střední. Hodnotím 7 body.
Kerner 2008 pozdní sběr. Vinařská obec Drnholec, trať Výsluní. Další víno z černé řady. Obsah alkoholu 13 %, 15 g zbytkového cukru, 6,8 g kyselin. Světlá zlatavá barva se zelenkavými odlesky, viskozita střední až vyšší. Méně intenzivní vůně meruněk, medu a pomerančů. V těle poměrně plné, harmonické se středně dlouhou dochutí. Líbilo se mi, dal jsem 8 bodů.
Sauvignon 2008 VOC. Vinařská obec Dobšice, trať U Hájku. Obsah alkoholu 11%, 19,7 g zbytkového cukru a 8,2 g kyselin. Světle zlatavá barva, střední viskozita. Středně intenzivní vůně angreštu a černého rybízu. Velmi plná chuť, která působí příjemně sladce ale jsou zde i svěží kyselinky. Dochuť střední až delší. Pro mě nejlepší víno večera, které jsem ocenil na 8,5 bodu.
Chardonnay 2007 sur lie. Vyrobeno z 80 % Chardonnay a 20 % Pinot blanc. Jedenáct měsíců leželo na vlastních kvasnicích, poté zrálo měsíc v různých barikových sudech a následně bylo stočeno bez filtrace do láhve typu Leonardo s neobvyklou etiketou. (Láhev prý sama o sobě stojí 40,- Kč.) Obsah akoholu 13,5 %, 1,4 g zbytkového cukru, 5,2 g kyselin. Sytější zlatožlutá barva, viskozita vysoká. Vůně velmi intenzivní a také velice neobvyklá - hrušky, vanilkový krém, toho bariku bylo až dost. Jeden z hostů dokonce prohlásil, že by si poslepu ani nebyl jistý, zda je to bílé víno. Také chuť velmi plná, opět krémová, cítil jsem ale hořčinku. Dochuť delší. Určitě jedno z nejzvláštnějších bílých vín, jaká jsem dosud pil. Myslím, že těžko může být přijato nějak neutrálně - buď nadchne, nebo bude odmítnuto. Bohužel ale patřím k té druhé skupině. Dávám jen 6,5 bodů, a to ještě spíše kvůli té neobvyklosti. Asi bych si ho nekoupil.
Pinot Meunier 2008 barique, sur lie. Obsah alkoholu 12,5 %, 2,5 g zbytkového cukru, 5 g kyselin. Pokračovali jsme v absolutně neobvyklých vínech. Pinot Meunier se prý na vinici objevil náhodou, jako nechtěná záměna s Pinot noir. U nás může být logicky zařazeno jen jako zemské víno. Bylo stočeno do lahve typu Leonardo úmyslně ve zcela kalném stavu, bez filtrace. Opět něco, co se moc nevidí. Já osobně takovou barvu a konzistenci vína zatím neviděl. Nejjednodušší popis je, že vypadalo barvou i hustotou jako kvalitní jahodový džus. Vůně trochu zvláštní, ale příjemná, i tady bych určitě tipoval jahody. V chuti pochopitelně také plnější, jahoda a třešně. Dochuť delší. Tento experiment se mi líbil o něco více, dal jsem 7 bodů.

Franceska 2006 cuvée. Vinařská obec Velké Bílovice, trať Přední hora. Franceska je Hortovo pojmenování, znamenající vlastně Frankovka česká. Barva tmavého granátu, viskozita vyšší. Středně intenzivní vůně peckovin. Tělo poměrně plné, byly tu zřetelnější třísloviny. Dochuť kratší. Dostalo 6,5 bodu.
Natura 2006 cuvée André. Obsah alkoholu 13 %, 2,7 g zbytkového cukru, 5,4 g kyselin. Barva hodně tmavého rubínu, viskozita velmi vysoká. Ve vůni borůvky a maliny, lehký nádech bariku. Plná harmonická chuť, středně dlouhá dochuť. Hodnocení končím 7 body.
Večer stál určitě za to. Pan Hort byl vtipný, uměl si posluchače získat a jeho vína byla buď dobrá nebo alespoň zajímavá. I když jsem psal, že třeba Chardonnay sur lie bych si nekoupil, určitě nelituji, že jsem ho ochutnal. Na závěr mohli ještě hosté získat pěkná vína jako výhry. K mé spokojenosti určitě přispělo i to, že jsem vyhrál hlavní cenu.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy