Co nového u německých vinařů


Ročník 2009 v německých vinicích
Vinaři ve všech německých oblastech si úrodu pochvalují a tvrdí, že tento ročník by mohl vejít do dějin. I když co do množství bylo sklizeno asi o 10-15 % méně než v průměru, důvody ke spokojenosti jsou jasné. Hrozny jsou aromatické, zdravé, plně vyzrálé, mnohé jsou v kvalitě pro výběry z bobulí či cibéb. Jsou předpoklady, že letošní vína, zejména Ryzlinky a Pinot noir,
by mohla uspět i v různých mezinárodních soutěžích.
Vinaři roku z Německa
Podobně jako u nás je i v Německu
vyhlašován Vinař roku. Letos se soutěže zúčastnilo 430 vinařství. Vítězové byli slavnostně vyhlášeni v Heilbronnu. Tato vinařství obsadila tentokrát prvních deset míst:
1. Weingut August Ziegler, Maikammer (Pfalz)
2. Winzerkeller Hex Dasenstein, Kappelrodeck (Baden)
3. Vier Jahreszeiten Winzer, Bad Dürkheim (Pfalz)
4. Weingut Albert Kallfelz, Zell (Mosel-Saar-Ruwer)
5. Weingut Erich und Eric Manz, Weinolsheim (Rheinhessen)
6. Weingut Horst Sauer, Volkach-Escherndorf (Franken)
7. Weingut Darting, Bad Dürkheim (Pfalz)
8. Lauffener Weingärtnergenossenschaft, Lauffen (Württemberg)
9. Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr, Mayschoß (Ahr)
10. Weingut Kurt Erbeldinger & Sohn, Bechtheim-West (Rheinhessen)

Vínoterapie
Novinkou, která se začíná prosazovat v Německu je vínoterapie. Některé hotely se na ni začínají zaměřovat a nabízejí klientům různé léčebné a kosmetické procedury a masáže, využívající zejména jádrový olej z hroznů a matoliny. Samozřejmě, že k tomu patří i menu, postavené na víně a návštěvy vinných sklípků.


Úspěch německých vín na awc vienna
Dvě německá vína získala v klání více než 9 000 soupeřů ocenění jako nejlepší červené i bílé víno. Weißburgunder 2007, Randersacker Sonnenstuhl, Weingut J. Störrlein & Krenig se stalo nejlepším bílým se ziskem 93,1 bodu a Rotweincuvée "Das Kreuz" 2005, Weingut Rings s 93,5 body nejlepším červeným.
Budoucnost německých pinotů
Německý Pinot noir, označovaný zde spíše jako Spätburgunder nebo Blauburgunder, si získal už velmi dobré jméno. Například v Decanter World Wine Award 2008 byl jako nejlepší světový Pinot noir ohodnocen Spätburgunder 2005 Dernauer Pfarrwingert, Werner Näkel Großes Gewächs.
Koncem 20. století vzrostl v Německu zájem o červená vína, oproti tradici bílých. Vysadilo se více modrých odrůd. Spätburgunder je nejrozšířenější modrou odrůdou v Německu a jeho plochy jsou zde třetí největší na světě a současné změny klimatu jí přejí. Přesto se někteří odborníci domnívají, že budoucnost odrůdy je v růžových vínech.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy