Vinařské podvůdky a jiné zajímavosti z východu




Podvody s vínem v Maďarsku
Zdálo by se, že po velké aféře s glykolem v rakouských vínech, která způsobila dočasný úpadek renomé zdejších vín, si něco podobného žádný renomovaný výrobce ve vinařsky vyspělých zemích nedovolí. Opak je pravdou. Jeden z nejúspěšnějších o mnohokrát oceňovaných výrobců (Vinař roku 2005!) z Egeru, Béla Vincze, byl přistižen při podobném podvodu, kdy v jeho Egri Bikaver bylo povolené množství této látky překročeno dvakrát.


Portvejn "neprošel"
Nedávné kontroly legálně vyráběného alkoholu v Rusku prokázaly, že různé druhy velmi často neodpovídají deklarovaným parametrům co se týče extraktu, cukru, mají vady ve vůni i chuti. To se týká i ruského portského - Portvejnu. Zkouškami neprošly značky Portvejn 777 a Portvejn 72.

Spotřeba vína v Polsku
Docela zajímavá zpráva přichází v době, kdy jsou s prodejem vína docela problémy, z Polska. Lidé zde za víno utratili za loňský rok asi o 10 % více než předloni. Co se týče objemu, jedná se o 5 %. Nejsou to sice čísla závratná, na druhé straně v zemi, která není počítána mezi ty vinařské, jsou to výsledky docela pěkné. Že by Poláci zanevřeli na vodku? To určitě ne, protože zde začínají skoro od nuly. Zmíněný pěkný nárůst znamená ve skutečnosti jen hubeňoučkých 2,5 l vína na osobu a rok.



Minimální ceny alkoholu na Ukrajině
Ukrajina pokračuje v přijímání opatření na omezení konzumace alkoholu. Byly například stanoveny minimální ceny vodky i vína. U vína to, samozřejmě vedle snížení spotřeby, má vést hlavně k omezení obchodu s nekvalitními víny, která se dosud prodávala za ceny přibližně poloviční, než je nově stanovená spodní hranice.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy