Novinky z vinařského východu


Zjednodušení exportu vína z Moldávie
Již jsem psal o tom, že Moldávie má obrovské problémy s nadbytkem hroznů. V souvislosti s tím došlo ke zjednodušením procedury exportu hroznů a vína. Vinařství je ale v obrovské krizi. Objem produkce klesl ve srovnání s loňským rokem skoro o třetinu. Bohužel, podobné údaje vykazuje i moldavský průmysl jako celek.


Nový trh pro E. & J. Gallo
Největší světová vinařská rodinná firma E. & J. Gallo uzavřela smlouvu, na jejímž základě začne své výrobky ve velké míře dodávat na ruský trh. Slibují vynikající kvalitu za rozumné ceny. V ruském trhu vidí ohromné možnosti.

Sklizeň révy v Dagestánu
Odhady letošní rekordní sklizně v Dagestánu se
pohybují mezi 90-100 000 tunami. Z hektaru zde v průměru sklízejí 63 q. Réva má pro zdejší ekonomiku mimořádný význam. Ve vinařských družstvech a vinařstvích je zaměstnáno velké množství obyvatelstva a také příjmy z prodeje vína a koňaku jsou pro zemi mimořádně důležité.


Gruzie hledá nová odbytiště pro své víno
Loňský export Gruzie byl oproti roku 2005 asi 4,5 krát nižší. V roce 2008 odsud vyvezli asi 12 milionů lahví, z toho polovinu na Ukrajinu. Obrovský propad je způsoben velkým ochladnutím vzájemných vztahů a následně i obchodu s Ruskem. Proto jsou snahy hledat odbyt v Číně, Kazachstánu, Bělorusku, Litvě a Polsku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy