Germáni 12. Gepidové 2. část


Nová příležitost se Gepidům naskytla po Theodorichově smrti, když proti Ostrogótům začala válčit Byzanc. Ovládli Panonii a strategicky mimořádně významné město Sirmium. To se ale Byzanci nelíbilo a začala proti Gepidům štvát Langobardy, kteří do té doby žili na pomezí Čech, Rakouska a Moravy. Povzbuzovaní Byzancí se začali přesouvat do Panonie, kterou do roku 546 ovládli. V letech 547-552 proběhla langobardsko-gepidská válka. Ta je zajímavá i kvůli jednomu důležitému doprovodnému momentu. Gepidové během ní propouštěli přes své území velká vojska Slovanů, která procházela na byzantská území na Balkáně. Zde nejprve jenom drancovali, později, po smrti císaře Justiniána se tu začali i na trvalo usazovat, což byla událost celoevropského významu.
Válka ale skončila pro Gepidy špatně. V roce 552 byl v bitvě u Asfeldu poražen jejich král Thorismund (Thurisind). Mír pak netrval dlouho. V roce 567 se noví východní sousedé Gepidů, Avaři, kteří se krátce předtím přesunuli do Evropy z Asie, dohodli s Langobardy na spojenectví a společně Gepidy porazili. V rozhodující bitvě padl gepidský král Kunimund, vítězný Langobard Alboin si z jeho lebky udělal pohár ke slavnostním přípitkům. Podle dohody připadla Langobardům polovina gepidského pokladu, území však ovládli Avaři. Gepidové ale jako podrobený národ žili v původních sídlech i nadále. V roce 626 se účastnili velkého avarského tažení proti Konstantinopoli. Brzy poté ale zprávy o nich mizí.


Gepidští králové
Písemných údajů o Gepidech je velmi málo, sídlili přece jen poněkud stranou oblastí, dobře známých římským a byzantským autorům. Proto je přehled králů neúplný a údaje značně nejisté.

Fastida
2.pol. 3. stol. n. l.
Ardarich
?40.-50. léta 5. stol.
Omhar
snad 60.-70. léta 5. stol.
Trapstila
kol. 480-488
Traserich
488-?505
Elemund
?-?548
Thorismund
?548-?564
Kunimund
?564-567



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy