Vinařské zajímavosti z Evropy


Nárůst vinařské produkce v Rumunsku
Podle odhadů odborníků by vinařská produkce v Rumunsku měla v roce 2009 dosáhnout 6 milionů hektolitrů. To by znamenalo nárůst oproti minulým letem asi o 5-10 %. Umožnily to mimořádně příznivé klimatické podmínky, zejména v Dobrudži. Zároveň narostly investice na modernizaci a restrukturalizaci vinařství.


Fotoprojekt neVinné city
V Moskvě se počátkem září uskutečnil zajímavý projekt, v němž mohli profesionální i amatérští fotografové prezentovat svá díla, uměleckou cestou prezentující alkohol. Soutěžili o to, komu se podaří najít nejlepší náměty, zachytit krásu i originalitu. Své náměty posílali zájemci porotě elektronickou cestou. Mohli libovolně uplatnit svou fantazii, na fotografiích ale nesměly být děti.


Francouzští vinaři žádají o pomoc
S oficiální žádostí o pomoc se k francouzské vládě obrátili vinaři. Požadují o přijetí určitých opatření, která by měla pomoci hlavně drobným hospodářstvím, která nejvíce utrpěla hospodářskou krizí. Jedním z nich by bylo například snížení DPH na víno v restauracích. Šance na úspěch jsou ale poměrně malé.



Láhev nejen pro víno
Zajímavou láhev vyvinuli designéři španělské společnosti Casa Alarcon, která vedle vína produkuje i olivový olej. Nová bílá "vinná" láhev by sice mohla ukrývat nějaké pěkné víno, je však určena právě pro olej.


Vědci chtějí zbavit víno stresů
Španělští mikrobiologové z Valencie by chtěli vylepšit způsob výroby vína využitím nově objeveného genu, který odpovídá za reakci kvasinek na stresy v procesu výroby. Stres způsobuje jejich předčasnou smrt. Nová metoda by umožnila prodloužit dobu jejich působení.

V Champagne omezují produkci
Vinařům v Champagne byly stanoveny kvóty, které o 40 % sníží objem produkce. Smyslem je nepřipustit nadprodukci a udržet úroveň cen. Zatím zde produkují asi 10 400 kg/ha, nová kvóta je pouze 7 500 kg/ha. Přitom ještě v roce 2008 to bylo 14 200 kg/ha, což umožnilo výrobu 405 milionů lahví. Do budoucna by však měl být objem i nadále snižován.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy