Pardubický festival vína 2009. Reportáž ze zámeckého koštování

Už tradičně se poslední pátek a sobotu v srpnu koná Pardubický festival vína, navazující na soutěž, probíhající už o měsíc dříve. Tuto akci si mohou vychutnat znalci i příležitostní konzumenti vína. K dispozici jsou překrásné prostory pardubického zámku. Na nádvoří a v sálech prvního patra funguje asi třicet stánků. V nich jsou většinou představována vína jediného vinařství, v některých případech několika vinařství, určité oblasti nebo země. "Ochutnat" se tu dá skoro celý svět. Nejvíce je pochopitelně vín domácích, ale slušný výběr je i z mnoha dalších vinařských zemí.
Jen namátkou některá naše vinařství, která tu tentokrát měla vlastní stánek: Znovín, Maděřič, Popela, Lahofer, Skoupil, Tomáš Tetur, Ďurinová, Bisenc. Obejít všechny stánky bylo skoro nemožné, natož okoštovat všechno. Kdo byl trochu unaven ochutnáváním, mohl si udělat přestávku a prohlédnout si zámecké sbírky. Letos bylo vstupné za 100,-, v ceně byla sklenička, taštička na její zavěšení a šest žetonů (ty se pak samozřejmě daly přikoupit po 5,-).

Ochutnával jsem oba dny, na špatné víno jsem nenarazil. Uvedu jen některá pěkná, i když jsem určitě na spoustu jiných zajímavých nenarazil.
Z červených se mi líbila například tato:
Syrah Lady Anne Barnard 2006 JAR
Fitou AOC Fitou (Carignan, Grenache, Syrah) 2004 Francie
Dornfelder 2006 jakostní odrůdové barrique - Velkobílovická vína
Zinfandel 2006 Woodhaven, Kalifornie, USA
Z bílých třeba:
Devín 2008 výběr z hroznů Vinidi, Slovensko
Sauvignon 2008 pozdní sběr Vinařství Barabáš
Ryzlink vlašský 2008 výběr z hroznů - Vinařství Kořínek
Siegerrebe 1976 (!) Auslese -Weingut Bungert-Mauer Ockenheim, SRN
Samozřejmě, že by se toho dalo jmenovat podstatně více, ale jak jsem už uvedl, stejně jsem neochutnal zdaleka vše, takže to byla jen taková sonda - ale moc pěkná. Mohu každému jen doporučit, aby se na příští ročník také přijel podívat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy