Letem vinařským světem – Porýní, Kalifornie, Burgundsko

Nejlepší výrobci ryzlinků v Německu
Koncem srpna došlo v Mohuči k vyhlášení nejlepších německých výrobců Ryzlinku rýnského. Cenu německého výrobce roku 2009 získalo vinařství Weingut Schäfer-Fröhlich z Bockenau (Nahe) se ziskem 88,9 bodu. Soutěž trochu připomíná našeho Vinaře roku. Vinařství posílají k posouzení porotě kolekci 3-6 vín (počet závisí na velikosti podniku) z posledních dvou ročníků, vína jsou pak ohodnocena stobodovou stupnicí a výsledný průměr určí vítěze. Takto vypadá pětka nejúspěšnějších:

Schäfer-Fröhlich, Bockenau (Nahe), 88.9
Knipser, Laumersheim (Pfalz) 88.6
Wegeler, Oestrich-Winkel (Rheingau), 88.6
Jakob Schneider, Niederhausen (Nahe), 88.5
Hexamer, Meddersheim (Nahe), 88.4
Mě zaujalo, že slavný Schloss Johannisberg (Rheingau) byl "až" na 24. místě s 87 body. (To ale asi také nebudou špatné ryzlinky!).

Září - měsíc kalifornského vína
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil září měsícem kalifornského vína. Je spuštěna velká reklamní kampaň "Kalifornie - země vína", prezentovaná nejen v USA, ale i v Kanadě. Tato akce je aktivně podporována
kalifornskou vinařskou asociací a účastní se jí více než 60 % zdejších vinařů.Vinařství zde má dvousetletou tradici, pracuje v něm 330 tisíc lidí a vzniká zde 90 % produkce vína z celých USA a patří bez nadsázky k hybným silám zdejší ekonomiky. Velké množství turistů sem přijíždí právě za vínem a je snaha jim v tomto smyslu vyjít maximálně vstříc, včetně speciálních internetových stránek, fungujících jako průvodce po zdejších vinařstvích a degustacích.


Burgundsko v očekávání "velké" úrody
Od srpna probíhá v Burgundsku sklizeň hroznů, v Chablis začíná 14. září, o plné dva týdny dříve než v loňském roce. Sklidí se sice asi o 10 % méně než v roce 2008 , celková produkce by měla představovat přibližně 1 400 000 hektolitrů, ale letos se očekává, že by vína mohla být mimořádně dobré kvality, ostatně burgundská legenda tvrdí, že velká vína vznikají právě v letech, končících devítkou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy