Vinařské aktuality


Mladí lidé a víno
V mnoha tradičních vinařských zemích se mladí lidé do 30-35 let odklánějí od vína. Častěji si dají pivo, whisky nebo míchané nápoje. Údajně se při nich snáze ve 2-3 lidech beseduje někde u baru, zatímco víno chápou spíše jako společenskou nebo rodinnou záležitost. Vinařství, kterého se hospodářská krize také dotkla, by potřebovalo vytvořit nějakou vinařskou kulturu pro mladé, jinak hrozí výrazné snížení spotřeby. Na roky 2009-2010 se předpokládá pokles asi o 15 %, ale v letech 2015-2017 by to už mohlo být až 25 %, pokud se s tím něco zásadního nezačne dělat. Hrozí totiž, že současná generace do 20 let, jejíž vkus a chutě se budou formovat během krize, zůstane vínem úplně nedotčena. Dá se předpokládat, že začnou pivem a později přejdou na tvrdý alkohol, případně na koktejlovou subkulturu.


Nová reklamní akce Rosemountu
Zajímavé fotografie vytvořili reklamní tvůrci pro novou kolekci Rosemountu. Snímali je pod vodou. Cílem bylo zobrazit přelévání vína. Každá odrůda byla představena jako dívka-džin, vyplouvající z láhve zahalená do oblaku, v barvě příslušného vína.

Vína s překvapením
Jihoafrická firma, zabývající se distribucí vín, Blank Bottle, dodává vína "s překvapením". Unikátní je to, že lahve dodává s prázdnou etiketou. Zákazník si objedná deset lahví, přičemž si vybere různé odrůdy. Dostane něco, o čem neví, kolik to přesně stálo, ani jak se to jmenuje. Tak si vína oceňuje bez předsudků a pokud přece jen chce zjistit, o co se jednalo, zjistí to na internetové adrese pomocí individuálního kódu.

Krize vinařství v Austrálii
Nadprodukce vína zvyšuje v Austrálii množství nerentabilních podniků a způsobuje rekordní pokles cen vína. V některých případech je láhev už levnější než minerálka. Velké firmy se zbavují některých svých vinařství, někteří pěstitelé úrodu vůbec nesklízejí. Vinaři hovoří o nutnosti drasticky snížit produkci v nejbližších dvou letech. Zemi nezachrání ani mimořádné úspěchy exportu do USA, kde se povedlo předstihnout Itálii.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy