Neuburky, Mlynářka aj. aneb Co přinesl vrchol léta


Vrcholné léto mi k domácímu koštování přineslo šest pěkných vín, která vesměs docela potěšila, zvláště pak dva Neuburky stejného ročníku i vinařství ale jiné šarže byly určitě zajímavé.
Neuburské 2004 pozdní sběr První znojemská vinařská (Lahofer) Znojmo, trať U Hájku. Zelená láhev typu bordó bez etikety (přímo z vinařství), uzavřená 40 mm korkem ( plátek-drť-plátek). Šarže A 5/04. Přesné hodnoty neznám, ale asi 13 % alkoholu a přes 6 g kyselin. Sytá zlatožlutá barva, nižší viskozita. Středně intenzivní příjemná vůně malin. Plné tělo, příjemná kořenitá chuť, středně dlouhá dochuť. Hodnotím 8 body ( z 10 možných).

Isabella 2008 Galeria Migdal Kišiněv, region Cojushna, Moldávie. O zvláštní odrůdě Isabella jsem již psal. Láhev uzavřená 38 mm korkem z drti. Obsah alkoholu 11 %, polosladké, záhadný údaj 30-50 g zbytkového cukru. Neobvyklá rezavě červená barva. Nízká viskozita, lehká vůně lesních jahod, totéž v chuti, která nepůsobí nijak zvlášť sladce, příjemná kratší ovocná dochuť. Dávám 6 bodů.
Pinot Meunier 2005 Qualitätswein, Weingärtner Willsbach, Würtemberg, SRN. Odrůda nese též německý název Schwarzriesling a český Mlynářka. Je příbuzná s Pinot Noir a přidává se do pravého šampaňského. Hnědozelená bordó láhev uzavřená 45 mm korkem. Obsah alkoholu 13 %, viskozita střední až vyšší. Barva měděná, velmi jemná vůně hodně sladkých jahod. Středně plné tělo. Chuť sametová a přitom kořenitá, delší dochuť. Dostalo 7 bodů.
Neuburské 2004 pozdní sběr První znojemská vinařská (Lahofer) Znojmo, vinařská obec Dobšice, trať U Hájku, panenská sklizeň. Zelená bordó láhev uzavřená 44 mm korkem. Šarže B 10/04. Obsah alkoholu 12,7 %, Zbytkového cukru 2,8 g, kyselin 5,7 g. Sytější zlatá barva, vyšší viskozita. Vůně se uvolňovala dosti pomalu. Zpočátku byla sice příjemná, ale ne dost výrazná. Po vydýchání se ale rozvinula do velice příjemných tónů tropického ovoce, ananasu a citrusů. Plné tělo, v chuti citrusy, delší dochuť. Doporučená archivace byla 4-5 let, víno bylo zatím ale ještě ve velmi dobré kondici. Ocenil jsem ho na 8,5 bodu.
Chenin blanc 2006 Special Late Harvest (odpovídá pozdnímu sběru), Bovlei Winery, Wellington, JAR. Tato odrůda se pěstuje hodně na Loiře, ale patří i nejlepším v JAR, kde se jí říká též Steen. Láhev z průzračného skla s kovovým šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 11 %. Velmi světlá, skoro vodová barva, viskozita nižší až střední. Jemná nejasná ovocná vůně, v chuti trochu sladší, dochuť středně dlouhá. Dal jsem mu 7 bodů.
Beaujolais-Villages 2007 Appellation Beaujollais-Villages Controlée. Louis Jadot, Combe aux Jacques, Francie. Mladé Beaujollais (Nouveau), kterého jsou na podzim plné obchody, zná asi skoro každý, ale v této apelaci se vyrábějí i "normální" vína, která se nechají zrát delší čas a
nemusí se hned vypít, i když ani ta nejsou většinou určená k dlouhé archivaci. Stejně jako ta mladá se vyrábějí z odrůdy Gamay. Označení Villages znamená o trochu vyšší úroveň než pouhé Beaujollais, mohou ho používat výrobci z několika vesnic v severní části regionu. Tmavozelená burgundská láhev uzavřená masivním 48 mm dlouhým korkem z drti. Obsah alkoholu 12,5 %.Viskozita vysoká, barva granátová, lehká vůně jahod. Tělo poměrně plné, ovocná chuť, ve které opět dominují jahody. Dlouhotrvající dochuť. Dostalo 7,5 bodu.





Alespoň drobné postřehy na závěr. Zatímco Neuburky se od sebe docela lišily, jisté (jahodové) shody jsem našel u Isabelly a Beaujollais.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy