Degustace zajímavých domácích vinařství


6.8. se v Přelouči v předzahrádce hotelu Bujnoch konala ochutnávka vín několika velmi dobrých domácích vinařství. Večerem provázel milovník a znalec vín pan Oldřich Bujnoch, jemuž pomáhal jeho syn Tomáš.Ochutnali jsme dvanáct vzorků z pěti vinařství. Začalo se celkem tradičně bílým. Vína byla seřazena dost uvážlivě se vzestupnou tendencí, bodování tedy bylo zvláště u bílých dosti jednoduché, většinou jsem jen poskočil o 0,5-1 bod výše.
Veltlínské zelené 2006 jakostní odrůdové Víno Rakvice. Lehké úvodní víno, které má speciální etiketu: Hotel Bujnoch Váš domov v Přelouči. Dostávají ho jako pozornost hosté, zde ubytovaní. Obsah alkoholu 12 %. Barva světlá, zelenkavá, viskozita nižší. Vůně lehká, citron, med. V chuti lehké, přitom trochu olejovité s lehkou hořčinkou, dochuť kratší až střední. Za cenu 65,- určitě slušné. Dal jsem 5,5 bodu (z 10 možných).
Ryzlink vlašský 2007 kabinet Tanzberg Mikulov. Obsah alkoholu 11,5 %, 1,9 gramů zbytkového cukru, 6,5 g kyselin. Světlince zlatavá barva se zelenkavými odlesky. Viskozita střední. Lehká, jemně nasládlá vůně, slabounký náznak vlašských ořechů. Středně plné tělo, chuť svěží, harmonická. Dochuť kratší. Víno není určeno k delší archivaci. Dostalo 6 bodů.
Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr Víno Rakvice. Obsah alkoholu 12,5 %,3,2 g zbytkového cukru, 6,5 g kyselin. Šedožlutá barva, nepatrné perlení, viskozita vysoká. Vcelku typická, ale slabší vůně. Tělo středně plné velmi příjemná svěží chuť, která vybízí k dalšímu doušku. Dochuť kratší až střední. Tentokrát 7 bodů.

Rulandské šedé 2007 výběr z hroznů Mikrosvín Mikulov. Obsah alkoholu 13,5 %, 8,2 g zbytkového cukru, 6,3 g kyselin, ještě označeno jako suché. Zlatavá barva, lehké zelenkavé odlesky. Vyšší viskozita. Vůně středně intenzivní, nasládlá. Tělo plnější, chuť příjemná, pikantní, kořenitá. Dochuť středně dlouhá až delší. Poskočil jsem na 8 bodů.
Chardonnay 2008 výběr z hroznů Víno Rakvice. Obsah alkoholu 13 %, 19 g zbytkového cukru, 6,5 g kyselin. Barva světlinká, skoro vodová, viskozita vysoká. Intenzivní sladká vůně ananasového kompotu a banánů. Plné tělo,velmi příjemná chuť s lehkými vanilkovými tóny. Dochuť delší. Víno je možné archivovat 5-6 let. Pro mě nejlepší víno večera, ocenil jsem na 8,5 bodu.
Tramín červený 2007 výběr z hroznů Patria Kobylí, polosuché. 14% alkoholu, 8 g zbytkového cukru. Jiskrná zelenkavá barva, vysoká viskozita. Vůně velmi intenzivní, sladká, růže, stará kniha. Tělo plné, skvělá svěží chuť. Dochuť dlouhá s nepatrnou hořčinkou. Víno bylo údajně vyprodáno za týden po uvedení na trh. Já jsem mu dal 8 bodů.
Chardonnay 2007 pozdní sběr Víno Tomáš Tetur, polosladké. Obsah alkoholu 11 %, 20 g zbytkového cukru. Sytější zlatá barva, vysoká viskozita. Intenzivní sladká vůně exotického ovoce, citrony, banány, trocha mléčné čokolády. Plné tělo, Svěží harmonická chuť s náznakem pomerančů. Dochuť delší. Opět 8 bodů.
Frankovka 2006 jakostní Víno Rakvice. Barva granátová, viskozita nízká. Ve vůni peckoviny. Tělo méně plné, v chuti mě trochu kousala, dochuť kratší. Dostala 6 bodů.
Zweigeltrebe 2005 jakostní Tanzberg Mikulov. 12,5 % alkoholu, 1,9 g zbytkového cukru. Barva velmi tmavá, do fialova. Viskozita vysoká. Vůně těžká, starý plyš. Středně plné tělo v chuti harmonické s jemnými tříslovinami. Dochuť středně dlouhá. Dal jsem 7 bodů.
Rulandské modré 2005 výběr z hroznů, panenská sklizeň. Víno Rakvice. Obsah alkoholu 14 %, 2,5 g zbytkového cukru, 5,5 g kyselin. Vysoký bezcukerný extrakt - 27 g. Měděná barva, vysoká viskozita. Lehčí ovocná vůně, červený rybíz. Středně plné tělo, v chuti malinko trpčí, kratší až střední dochuť. Prý jde archivovat až 10 let. Dostalo 6,5 bodu.
Cabernet Sauvignon 2007 pozdní sběr Víno Rakvice. Obsah alkoholu 13 %, 1 g zbytkového cukru, 5,8 g kyselin. Barva na pomezí rubínu a granátu, viskozita vysoká. Těžká příjemná vůně tmavého ovoce. Tělo plnější, sametová chuť, lehce políbené barikem. Dochuť středně dlouhá. Z červených u mě nejlepší, 7,5 bodu.
Merlot 2007 jakostní odrůdové Tanzberg Mikulov. Obsah alkoholu 12 %, 18! g zbytkového cukru, 4,9 g kyselin. Barva světlejšího granátu, vysoká viskozita. Těžší ovocná vůně, plnější tělo, chuť sladší, nějak jsem vůbec nezaznamenal třísloviny. Dochuť středně dlouhá. Dostalo 7 bodů.
Večer proběhl velice příjemně, pan Bujnoch hovořil jako vždy zajímavě, vína byla pěkná, mohu jen chválit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy