Co se děje ve vinařském světě


Oslavy vína v Egeru
V maďarském městě Eger proběhly 10-12. července oslavy vína Egri Bikaver (Egerská býčí krev). V rámci toho se uskutečnily četné vinařské a kulinářské akce. Podle legendy je název tohoto víno spojen s obranou města proti tureckému obléhání. Obránci pili toto víno, které jim teklo po vousech a Turci ho pokládali za býčí krev, dokazující odvahu bojovníků.

Nejdynamičtější vinařské regiony
Podle nejnovějších údajů patří k nejdynamičtěji se rozvíjejícím vinařským regionům Švýcarsko, Rumunsko, Řecko, Kanada, Brazílie, Anglie a trochu překvapivě také Ukrajina. První místo zaujímá Švýcarsko, jehož vínomilové dokáží zkonzumovat 99 % domácí produkce! Jen jedno procento se dostane na vývoz. Kvalitní švýcarská vína v sobě obratně spojují vlivy francouzské, německé a italské. Ta nejlepší pocházejí z kantonu Valais. Rumunská vinařská produkce nyní dosahuje 500 000 tun ročně. K nejvýznamnějším regionům patří Cotnari, Murfatlar a Dealu Mare. Renesanci ve světě nyní zažívá zájem o řecká vína. Proslulost si již získala také kanadská ledová vína. Stále více prostředků na rozvoj vinařství vynakládá v poslední době Brazílie. Globální oteplování výrazně zlepšilo předpoklady pro pěstování révy v Anglii. Její jižní část má nyní z hlediska klimatu ale i složení půdy podmínky dosti podobné jako Champagne. Právě rozvoj pěstování odrůd, vhodných pro výrobu šumivých vín je pozoruhodný.


Láhev pro dámy

Všechno své nosím s sebou - to patří k principům ženského myšlení. Na to reaguje španělský výrobce Freixenet novým balením šumivého vína Rosé Miniblack. To v sobě spojuje láhev i pohár. Jedná se o "elegantní" nápoj, určený zejména pro ženské publikum.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy