Vinařské střípky


Na mezinárodní degustaci Judgment of Montreal v Kanadě posuzovali odborníci nejlepší Chardonnnay z USA, Kanady, Francie (Burgundska) a Itálie. Asi trochu překvapivě zvítězilo víno v ceně asi 34 dolarů z malého kanadského vinařství Le Clos Jordanne. V této souvislosti se připomíná dopad podobné degustace, která před 33 lety nastartovala zájem o kalifornský Cabernet Sauvignon a Chardonnay, které byly tehdy označeny za lepší než ty z Francie, i když to mnohé znalce šokovalo. Že by Evropa začala ustupovat Novému světu?


Moldávie má obrovské problémy s odbytem vína. Pomalu se blíží další vinobraní a na skladech je ještě obrovské množství nenalahvovaného vína. Uvažuje se, že by bylo vyvezeno v této podobě a využito k destilaci na tvrdý alkohol, dále na výrobu džusů, octa apod.
Na londýnské aukci Sotheby´s se objeví vína z Bordeaux, jaká ještě dosud Francii neopustila. Jedná se o staré a velmi staré ročníky Chateau Cheval Blanc (1900-1995), špičkových vín ze Saint Emilionu. Za nejlepší z nich jsou považována ta, která byla vyrobena převážně z odrůdy Cabernet Franc. Jejich hodnota se pohybuje v tisících liber. Šéfka mezinárodního oddělení Sotheby´s nepochybuje o úspěchu aukce. Hodně sází na nové zákazníky z Číny a Ruska, kteří i v době světové finanční krize nelitují vydat takovou sumu za láhev.

Argentinská vláda vydělila 230 milionů dolarů na pomoc menším vinařům. Mohlo by ji získat až 26 tisíc z nich.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy