Letem světem s bílými víny







Vína, o nichž bude dnes řeč mnoho společného nemají. Tedy kromě toho, že jsou všechna bílá. Jsou mezi nimi vína celkem obyčejná, ale i pár zajímavůstek.
Sauvignon Blanc 2006 Robert Mondavi, Woodbridge Winery, Kalifornie, USA. Láhev z průzračného skla, uzavřená šroubovacím uzávěrem. Obsah alkoholu 12,5 %, střední až vyšší viskozita. Světle zlatavá barva se zelenkavými odlesky. Bylo nutné ho déle nechat vydýchat. Zpočátku se z toho linuly kvasnice, pak nějaká chlebovina. Pod tím se postupně objevovalo kyselejší ovoce - zelený angrešt a červený rybíz. V chuti máslo, výraznější kyseliny, dochuť středně dlouhá. Dosti netypický Sauvignon, nepoznal bych ho. Docela zklamání, čekal jsem více. Dal jsem mu 6,5 bodu z 10 možných.

Ortega 2006 Spätlese (pozdní sběr) Weingut Thomas-Rüb Flonnheim, Flonnheimer Bingerberg Rheinhessen, SRN. Stříbrné medaile Landesprämierung Rheinland-Pfalz a z Wine Challenge. Ortega je novošlechtěnec, vzniklý křížením Müller-Thurgau a Siegerrebe. Jméno má po španělském filosofovi José Ortegovi. Láhev z průzračného skla, plastová zátka. Obsah alkoholu 10 %. Barva zlatožlutá, viskozita střední. Báječná vůně medu a ananasu. Lahodná ananasová chuť. Dochuť středně dlouhá. Skvělé víno, vhodné nejspíše na slavnostní přípitek. Ocenil jsem 9 body.



Storch 2006 Spätlese Lenz Moser Rohrendorf, Burgenland, Rakousko. Docela zajímavá nezvyklá kupáž Pinot blanc, Bouvierův hrozen a Pinot Gris. Lieblich (polosladké).Obsah alkoholu 12,5 %. Láhev z průzračného skla se šroubovacím uzávěrem. Sytější zlatožlutá barva, viskozita nižší. Sladká příjemná svěží vůně, ananas, med. Dosti plná chuť, která nepůsobí zvlášť sladce, má příjemné kyseliny, docela svěží. Dochuť delší. Dal jsem 7 bodů.
Sylvaner 2007 Appellation Alsace Controlée., Vignerons-Récoltants d´Orschwiller, Alsasko, Francie. Typická štíhlá zelená alsaská flétna s plastovou zátkou. Obsah alkoholu 12 %. Světlejší zlatavá barva, nižší viskozita. Lehká květinově ovocná vůně. V ovocné chuti až dost výrazné kyseliny. Dochuť kratší až střední. Ještě 6,5 bodu.

Verdelho, Chardonnay, Sauvignon Blanc 2003 Rosemount Estate, South East Australia. Zajímavá atypická láhev, sympaticky působící etiketa a navíc cuvée s u nás určitě neobvyklou odrůdou portugalského původu Verdelho - zcela jistě důvod k prozkoumání. 13 % alkoholu. Barva též neobvyklá - velmi tmavá žlutá. Mimořádně zajímavá vůně, mango, banán, koňak. Viskozita vyšší, v plné a zároveň svěží chuti banány a citrusy. Dochuť středně dlouhá. Víno sice už bylo asi za svým vrcholem, přesto poctivých 8 bodů.

Co říci na závěr? Některá vína trochu zklamala, jiná příjemně překvapila, žádné nebylo špatné.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy