Říše Chazarů. 4. Zánik kaganátu a přehled vládců




Ruské agrese se nějaký čas dařilo obracet jiným směrem. Chazaři propouštěli přes své území ruské flotily při výpravách za kořistí směrem na jih. Občas je ale při návratu přepadli a o kořist připravili.

Na počátku 10. století se ale znovu objevuje nebezpečí na jihu. Arabský chalífát se sice rozložil, nahradily ho ale nové muslimské říše. Jižně od Kaspického moře vznikla říše Sámánovců, která se též snaží islám velmi aktivně rozšiřovat. Ten přijaly silné středoasijské kmeny Karluků a Oguzů, ale též severní sousedé Chazarů, Volžští Bulhaři, kteří od svých bývalých pánů odpadli. Kaganát se dostává do obklíčení.
Poslední úder přišel ale ze strany Rusů. V roce 964 osvobodil kyjevský kníže Svjatoslav Igorevič od chazarské nadvlády poslední slovanský kmen - Vjatiče. 965 porazil chazarské vojsko a dobyl nejprve Sarkel, pak ve spojenectví s Oguzy i Itil a Semender. Tím chazarská říše zanikla, i když určitou dobu ještě trvala agonie. Chazarský vládce se dočasně ukrýval na ostrově v Kaspickém moři a po odchodu Rusů ještě na čas ovládl Itil. Pokusil se též
zachránit přijetím islámu z Chórezmu. V roce 985 ale zemi opětovně dobyl další kyjevský vládce Vladimír. Až do 2. poloviny 11. století se ještě objevují zprávy o skupinách Chazarů, pak ale definitivně mizí. Část zřejmě splynula s dalšími kočovnými skupinami jako byli Oguzové nebo Polovci. Někteří přijali pravoslaví. Ti se mohli stát předky některých skupin kozáků na Donu.







Přehled chazarských vládců


Kadyr Kasar (pol. 6. stol. n. l)
Džebu-kagan (kol. r. 627)
Turksanat (2. pol. 7. stol.)
Ibuzir Glavan (poč. 8. stol.)
Bardžil (20. léta 8. stol.-730)
Parsbit (regentka 730-731)
Virchor (pol. 8. stol.)
Bagatur (60. léta 8. stol.)



Kagan-begové



Obadia ( přel. 8. a 9. stol.)
Ezekija
Manassija I.
Chanuka
Isaak
Zavulon
Manassija II.
Nissi
Aaron I.
Menachem
Benjamin (kol. 880-900)
Aaron II. (kol.900-932)
Josef (kol. 932- 60. léta 10. stol.)








Sarkel (Bělaja Věža)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy