Kaganát Türgešů. 2. Ústup ze slávy a zánik.


Soge ale nakonec přecenil své síly. V roce 710 se pokusil využít těžkých bojů, které na východních hranicích své říše sváděli jeho západní sousedé, Modří Turci, a nečekaně na ně zaútočil asi se 100 000 muži. I když byli Turci asi pětkrát slabší, zvítězili a kagana zajali. To vedlo k dočasnému rozpadu kaganátu. Toho samozřejmě využili Arabové. V roce 713 ovládli Taškent, Ferghanu a Chodžent. Türgešové se ale postupně vzpamatovávají. Od roku 715 vládne představitel nové dynastie, Sulu. Na rozdíl od svých předchůdců pocházel z "Černých" Türgešů. Ti získávají v kaganátu převahu a novým hlavním městem se stává Taraz, na řece Talas. Novému vládci se daří další postup Arabů zastavit, nachází se ale ve velmi složité situaci. K Arabům a Modrým Turkům přibyl další, pro Türgeše vlastně netradiční nepřítel - Čína. Ta se pokouší obnovit svou nadvládu nad Západním krajem a prosadit sem namísto Sulu na sobě závislého prince z rodu Ašina. To se kaganovi podařilo odvrátit a mohl se znovu soustředit na západ. Roku 723 uštědřil společně s Karluky Arabům další těžkou porážku. Až ve 30. letech se situace mění. 732 dobyli Arabové Bucharu a 737 kagana porazili. Když se po neúspěšném tažení vracel, byl v roce 738 jedním ze svých vojevůdců, Baga-tarchanem, zavražděn. Ten dokonce ani nebyl türgešského původu. Pocházel z hunského kmene Čchu-mu-kun, přesto se stal předákem "Žlutých".


V říši začínají boje mezi "Černými" a "Žlutými". Toho se opět pokouší využít Čína k prosazení Ašiny China z vládce "Deseti šípů", jemuž by byli podřízeni i Türgešové. Ti se tomu se sice ještě ubránili, jejich síly byly ale již podlomeny. Když se v roce 746 se do Sedmiříčí přestěhovali Karlukové, nebyli již schopni tomu zabránit. V roce 751 se prakticky v bývalém centru jejich říše odehrála grandiozní pětidenní bitva mezi Araby a Číňany u města Altach na řece Talas.
Türgešové se ji tentokrát zúčastnili na straně Arabů, ale nehráli již zde nijak významnou úlohu. Naopak zásadní roli zde měli Karlukové, kteří v rozhodující chvíli vpadli Číňanům do zad a bitvu tak rozhodli. Türgešský kaganát je v této době již v agónii, jako datum jeho zániku se uvádí rok 756, někdy až 766. V každém případě se dědici jádra jejich území stali Karlukové.



Vládci Türgešů


Uč-elig (699-708)
Soge (708-710)
Čžen (711-715)
Sulu (715-738)
Tuchosjan Kut-šor (738-739)
Baga-tarchan (738-742)
Il Itmiš Bilge-kagan (742- 753)
Ilmiš Kutlug-kagan (753- 766)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy