Vína Pierra Richarda

Slavný francouzský komik si vedle herctví našel ještě jednoho koníčka - věnuje se i vinařství. Jeho Chateau Bel Eveque se nachází na jihu Francie v oblasti Languedoc-Roussillon, konkrétně na poloostrově St. Martin poblíž města Gruissan. Má zde 20 ha vinic, z toho 17,5 ha je zařazeno do AOC, zbytek jako Vin de Pays. Hrozny jsou sbírány výhradně ručně, výnosy se pohybují mezi 25-30 hl/ha a celková produkce je asi 80 000 lahví ročně. Zajímavostí je i vlastní výroba dubových sudů. Jeho vína netěží jen ze slavného jména. Jsou skutečně kvalitní a získala už řadu francouzských i mezinárodních ocenění.


Ochutnal jsem dvě jeho vína, obě byla zajímavá.
Le Démon de l´Eveque 2005 Appellation Corbiéres Controlée, Pierre Richard Gruissan, Francie. Jedná se o cuvée odrůd Mourvédre, Carignan, Grenache a Syrah. Tady pravděpodobně. Na lahvi to uvedeno není. Lahev je klasické bordo zelené barvy a je uzavřena dlouhým kvalitním korkem. Přední etiketa je celkem prostá, ale vkusná, ze zadní na mně trochu zadumaně hledí již zestárlý šedivý herec. Obsah alkoholu je 13,5 %. Barva je tmavá, na pomezí rubínu a granátu. Vůně je skutečně nádherná, cítím ostružiny a zároveň nějaké hodně sladké jahody nebo cukroví. Také chuť nezklamala. Je plná, bohatá, se sametovými tříslovinami. Viskozita je velmi vysoká, dochuť středně dlouhá. Víno se mi po všech stánkách moc líbilo a cena kolem 300,- odpovídá kvalitě. Je doporučováno ke grilovanému i pečenému masu, zvěřině a měkkým sýrům. S hodnocením jdu velmi vysoko, na 9 bodů, nemám co bych vytkl.
Mon Rouge Pif 2007 Vin de Pays de l´Aude, Domaine de l´Eveque Gruissan, Francie. Tady byla trochu zábava se složením. Domovská stránka uvádí 40 % Carignanu, 30 % Grenache a 30 % Cabernetu Sauvignon. Předpokládám, že to je správně, ale když jsem se podíval na některé jiné internetové stránky, našel jsem zcela rozdílné údaje. Shodly se jen v tom, že je to cuvée tří odrůd a jako druhou vždy uváděly Grenache. Na dalších místech se objevily vedle již zmíněných Carignanu a Cabernetu Sauvignon teké Cinsault a Syrah. Bůh suď, jak k tomu přišly. Lahev je opět bordo, tentokrát průzračná. Je uzavřena modrou(!) plastovou zátkou. Veselá etiketa s kresbou rozevlátého a napájejícího se Richarda. Je to prý jeho první a údajně též jím velmi oblíbené víno. Prodejce mi tvrdil, že sám Richard spořádá 5-6 lahví denně. To tedy předávám bez záruky. Určitě by se ale mělo jednat o lehčí víno. Po pravdě řečeno, ani tato charakteristika mi úplně neseděla. Víno má 12,5 % alkoholu a barvu tmavého granátu. Viskozita je překvapivě dost vysoká, pěkně slzí. Vůně vůbec nepůsobí lehce, jak jsem čekal. Spíše naopak. Na pozadí jsou sice ovocné tóny, ty jsou ale zastřeny něčím velmi, velmi zvláštním. Těžká, hutná zemitá vůně, snad uzené maso s nějakým exotickým kořením. Také chuť je dost nezvyklá. Je docela plná a nacházím v ní červený angrešt hodně zralé višně. Taniny jsou příjemné, měkké. Doznívání je takové griotkové. Vůbec to není to, co jsem očekával, tedy lehké pití na celý večer. Alespoň já bych si ho na delší sezení nevybral. Tím ale vůbec nechci tvrdit, že by bylo špatné. To určitě ne, je jen zvláštní. Je doporučováno k vepřovému masu a měkkým sýrům. Nad hodnocením docela váhám, opravdu je dost neobvyklé, nakonec dávám 7,5 bodu.
Vína rozhodně nezklamala, určitě ještě nějaké od Richarda rád ochutnám. Možná by bylo zajímavé porovnat je s víny jiného známého francouzského herce, Gerarda Depardieu, který má stejnou zálibu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy