Vinařství Petr Skoupil. Ochutnávka

27.11. se v restauraci Bonté v Pardubicích konala další z ochutnávek,
představujících vína z vinařství, která letos uspěla v soutěži Vinař roku. Tentokrát se jednalo o Vinařství Petr Skoupil z Velkých Bílovic, které svou kolekcí soutěž vyhrálo. Některá vína z tohoto vinařství jsem již měl možnost ochutnat, ale nebylo jich zatím mnoho. Byl jsem tedy docela zvědavý. O to více, že jsem v poslední době četl několik článků, kde reakce na tato vína byly celkem rozporuplné, od chválících až po téměř zatracující. Tady je tedy moje hodnocení.
Vína si představoval sám vinař, což je vždy zajímavé. Samozřejmě se dost povídalo o Vinaři roku. Nevýhodou bylo přílišné "intimčo" osvětlení v restauraci, takže barvy mi přišly skoro všechny stejné. Sice nějaké uvádím, ale je třeba to brát s rezervou. Ochutnali jsme celkem 14 vzorků, pro mě bylo trochu nepříjemným překvapením, že z vítězné kolekce jsme měli možnost seznámit se jen se dvěma vzorky. Degustační list poskytoval o vínech jen ty nejzákladnější informace, chyběl obsah alkoholu i zařazení podle zbytkového cukru.
Nultý vzorek byl trochu překvapením, protože jsme se až později dozvěděli, co to vlastně bylo: Veltlínské zelené 2008! kabinet. Barva snad zlatavá, viskozita nižší, vůně velmi výrazná a skutečně příjemná, černý bez. Sladší též příjemná, jemně kořenitá chuť, fíky. Dochuť trochu kratší. Celkový dojem pozitivní, velmi dobře pitelné 7 bodů ( z 10 možných).
Ryzlink vlašský 2007 kabinet. Barva asi světle zlatavá, viskozita nízká. Vůně dost slabá, pomalu se uvolňovala, nějaké kyselejší žluté ovoce. Svěží víno s příjemnými kyselinkami pro běžnější i delší pití. Dávám 6,5 bodu.

Muškát moravský 2007 kabinet. První víno z vítězné kolekce. Světle žlutá barva, viskozita nižší až střední. Středně silná typická muškátová vůně s trochou limetek. Harmonické víno, lehce kořenité s trochu kratší dochutí, 7 bodů.
Sauvignon 2007 pozdní sběr. Barva světlejší, zato viskozita o něco vyšší než předchozí vzorky. Středně silná vůně broskví s trochou rybízu a meruněk. Pikantní víno, v chuti spíš ten rybíz, malinko vystupující kyseliny, dochuť také střední, znovu 7 bodů.

Následovala menší tramínová smršť: Tramín červený 2007 kabinet. Barva trochu tmavší, viskozita nízká. Středně intenzivní sladká vůně růží. Jemná harmonická lehce kořenitá chuť. Středně dlouhá dochuť s lehkou hořčinkou. Dávám 7,5 bodu.


Tramín červený 2007 pozdní sběr. Tmavší zlatá barva, výrazná těžká sladká vůně. Plnější tělo, i v chuti takové těžší. Dochuť středně dlouhá, hořčinka ale trochu výraznější, 7 bodů.
Tramín červený 2008 kabinet. Tentokrát světlejší zlatavá barva. Středně silná, příjemná, spíše muškátová vůně. Chuť jemná, mírně kořenitá, velmi harmonická. Středně dlouhá dochuť. Pro mě druhé nejlepší bílé večera, 8 bodů.
Bílá jsme na čas přerušili. Předposledním bylo Chardonnay 2007 v pozdním sběru. Druhé - a poslední víno z vítězné kolekce. 10 % zrálo v bariku. Barva světle zlatavá, viskozita nižší. Lehčí příjemná vůně manga a citrusů. Pikantní kořenité víno, které mi sice celkem chutnalo, ale za špičku bych ho nepovažoval. Vracím se k 7 bodům.

Pokud se někomu zdá, že tentokrát popisuji vína hodně podobně a že mají všechna skoro stejné bodové ohodnocení, má pravdu. Ono to tak na mě ale opravdu působilo. Všechna ta bílá vína představují nadprůměr, jsou si ale navzájem dost podobná. A opravdovou hvězdu jsem mezi nimi ( až na závěrečnou sladkou tečku) nenašel.
Následovalo pět červených. Prvním byl Modrý Portugal 2007 pozdní sběr. Rubínová barva, středně výrazná příjemná vůně jogurtu s jahodami a malinami. V chuti pak třešně a jahody. Celkem dobře pitelné, ale poněkud krátké, 6,5 bodu.
Svatovavřinecké 2006 pozdní sběr. Granátová barva, vyšší viskozita. Hezká výrazná vůně, ve které jsem objevil spoustu lesních plodů: borůvky, ostružiny, ale také jahody a višně + povidla. V chuti hlavně višně, příjemné třísloviny. Kořenité, plné se středně dlouhou dochutí, 7,5 bodu.
Dornfelder 2007 jakostní odrůdové. Velmi tmavá barva, vyšší viskozita. Široká vůně, kde se daly najít višně, ostružiny a borůvky. Plnější víno, kořenité, v chuti višně. Velmi pěkná "jakostka", 8 bodů.
Frankovka 2007 pozdní sběr. Vína z trati Přední hora, kde jsou 45-50 let staré keře. Sklízejí zde pouze 0,8- 1 kg z keře, což je skutečně velmi pěkné. Barva rubínová, viskozita střední. Vůně velmi kořenitá, trochu sladká, hřebíček. Kořenitá, trochu ostřejší chuť. Ještě by mu asi prospělo nějaké to ležení. Středně dlouhá kořenitá dochuť, 8 bodů.
Cabernet Sauvignon 2006 výběr z hroznů - barrique. Barva velmi tmavého granátu, vysoká viskozita. Těžká vůně tmavých plodů, sladkých višní. Plné tělo, kořenité,ovocné s trochou čokolády, sladké třísloviny. Středně dlouhá dochuť, nejlepší červené večera, 8,5 bodu.

Na závěr nás ještě čekalo jedno sladké bílé víno: Sylvánské zelené 2003 výběr z bobulí. Barva světlejší, vysoká viskozita. Nádherná sladká vůně hroznů a exotického ovoce. Šťavnatá svěží chuť žlutého melounu, dlouhá dochuť. Nejlepší bílé večera, 9 bodů.
S výjimkou úplně posledního vzorku byla tedy červená lepší a též více osobitá než bílá. Na doplnění bych ještě uvedl, že mezi vínem byla podávána skutečně vynikající soustíčka, která kuchař opravdu skvěle sladil s víny. Naopak dost mi chyběly jinde běžné kousky chleba a sýra, ideální pro zakousnutí a neutralizaci po každém vzorku.


Související články:
Vinselekt Michlovský. Ochutnávka

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy