Malé zářijové koštování.

Vína, která jsem koštoval doma v září měla vesměs k dokonalosti daleko, ale většinou to byly takové dvojičky, které sváděly ke srovnání.
Dvě moravské Rulandy s vyššímy přívlastky patřily k tomu lepšímu:
Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů, polosuché Vinařství Blanka Ďurinová Bzenec. Vinařská obec Vracov, viniční trať U Panny Marie. 11,3 % alkoholu. Barva zlatá, vysoká viskozita, svěží příjemná chuť, ale velmi slabá nevýrazná vůně, hrozny, hruškový kompot. Dochuť střední. Hodnotím 7 body ( z max. 10).
Rulandské bílé 2005 výběr z bobulí, polosladké Vinné sklepy Valtice. Vinařská obec Dolní Dunajovice, viniční trať Pod Slunečným vrchem. 13 % alkoholu. Krásná zlatožlutá barva, velmi intenzivní výrazná příjemná vůně, hozny, med. Vysoká viskozita, lehce kořenitá chuť s hořčinkou v dlouhé dochuti. 7,5 b.
Obě vína pěkná, valtické "bobulky" byly o něco lepší, přesto oběma něco málo k dokonalosti chybělo.
Další dvojice je trochu pro usmání. Za pár posledních euro mi ji přivezl ze školního výletu syn. Jedná se o stolní vína z jižní Itálie řady "i vini del Gargano".
Torre Merino vino da tavola de uve moscato Il Mandrione Vieste. 13 %. Barva zlatá, viskozita prakticky nulová, velmi slabá vůně, náznak citrusů. Podivná sladká umělohmotná chuť, středně dlouhá hořčí dochuť. Snad ještě 4 body.
S. Maria di Merino vino da tavola de uve Montepulciano Il Mandrione Vieste. 13 %. Temně granátová barva, nízká viskozita. Vůně celkem příjemná, i když nezařaditelná. Chuť nijak výjimečná, dochuť střední. Oproti bílému bratříčkovi zřetelně lepší, už celkem pitelné, zasloužených 5 bodů.
Ani třetí dvojice neoslnila, asi ani nemohla. Dvě přívlastková vína z Vinia z řady Exclusive jsem koupil spíše pro ověření určitého názoru na tento typ marketových "přívlastků".
Veltlínské zelené 2006 výběr z hroznů Vinium Velké Pavlovice. 11,5 % alkoholu. Zelenožlutá barva, nízká viskozita. Slabší, ale celkem příjemná svěží ovocná vůně, černý rybíz a zelené jablko. Chuť méně plná, dochuť kratší. 6,5 b.
Svatovavřinecké 2006 pozdní sběr Vinium Velké Pavlovice. 12 %. Tmavě rubínová barva, nízká viskozita. Těžká vůně švestek a černého rybízu. Chuť plnější, ale dochuť krátká. Celkový dojem asi stejný jako u předchozího vína, tj. 6,5 b.
Poslednímu vínu partner chybí, už proto, že je svým způsobem výjimečné, ale srovnám ho alespoň s dříve koštovanými víny stejné odrůdy.
Isabella demidulce (polosladké) DK-Intertrade, Moldávie. 10,5 % alkoholu. Hezká rubínová barva, vyšší viskozita. Výjimečnost této odrůdy spočívá ve výrazné vůni i chuti lesních jahod. Pil jsem ji už od několika firem, tohle provedení bylo ale asi zatím nejhorší. Vůně jahod tam byla, ale zároveň někde na pozadí vystupovalo cosi, jako kdyby mezi dobré jahody přidal někdo jednu nahnilou. Chuť byla o něco lepší, dochuť střední. Dávám 6 bodů. O dost lepší Isabelu jsem pil třeba od firmy Asconi.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy