Val de Loire a jiné vůně konce léta.

Koncem léta se vyskytlo tolik zajímavých větších vinařských akcí, že na soukromé domácí ochutnávání nebylo tolik prostoru. Nějaký se ale přece jenom našel, tady je malé hodnocení koštovaných vín.
Cuvée Francois 1er 2001 Domaine La Grange Tiphaine, Appellation Touraine Amboise Contrôlée. 12 % . Tohle víno z údolí Loiry představuje trochu záhadu. Na etiketě nebylo označeno, o jakou barvu se jedná. V uzavřené lahvi to vypadalo jako růžové, po nalití jsme se dlouho dohadovali. Při pohledu zespoda světlejší granát, zeshora ale hnědooranžové. Vůně dost výrazná, nejspíše jahodový kompot. Z čeho to bylo se vyčíst taky nedalo, v této apelací se k červeným a růžovým cuvée používá hlavně Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Může být. Viskozita střední, v chuti výraznější kyselinky, dochuť střední. 7 bodů.
Ryzlink rýnský 2007 odrůdové jakostní Víno Mikulov. 11,5 % alkoholu. Barva světle zlatavá, lehká vůně citrusů a rynglí, viskozita nízká, krátká dochuť. 5 bodů.
Aurelius 2006 pozdní sběr Vinum Moravicum Bzenec. 13 % alkoholu. Zlatavá barva, slabší vůně exotického ovoce, Bon Pari a limetek. Příjemná svěží chuť, opět exotické ovoce. Viskozita nízká, dochuť střední. Stříbrná medaile výstavy vín Slovácka Prušánky 2007. 7 bodů.
Frankovka 2006 výběr z hroznů Vinařství Blanka Ďurinová Bzenec. 12 % alkoholu, polosuché. Višňová barva, nízká viskozita, výrazná vůně hřebíčku a skořice, lehké perlení.Chuť vychladlého "svařáku", lehce nahořklá středně dlouhá višňová dochuť. 6 bodů.
Višňové víno 2007 Štěpán Maňák Žádovice. 11,5 %, suché. Vyrobeno ze 100% ovocné šťávy z odrůdy Ujfehértoi Fürtös. Velmi tmavá barva do fialova. Vyšší viskozita , výrazná příjemná višňová vůně, chuť višňovéhu džusu, alkohol není při pití moc zřejmý, rychle se ale dostane do hlavy. Příjemné překvapení, 7 b.
Malbec 2005 Las Marías, Nieto Senetiner, Mendoza, Argentina. 12,5 % alkoholu. Velmi tmavá barva, téměř neprůhledné. Těžké, plné, vůně švestek a fíků. Vysoká viskozita, dlouhá dochuť. 7 b.
La TerreRouge 2006 French Table Wine, GCF Petersbach, Francie. 12 % alkoholu. Zajímavě vyhlížející lahev, určená zřejmě pro vína neznalé Angličany. Jinak ale celkem slušně udělané stolní víno, které úplně neurazí. Barva rubínová, viskozita nízká, dochuť krátká, slabá neurčitá ovocná vůně. 5,5 b.
Chardonnay 2006 regionální víno, Edoardo Miroglio, Nova Zagora, Thrácká nížina, Bulharsko. 14 % alkoholu. Světle zlatavá barva, nižší viskozita, méně výrazná ovocná vůně, která dost rychle odchází. 6,5 b.
Muškát moravský 2006 výběr z hroznů - suché, Patria Kobylí. 14 %.Tmavší zlatožlutá barva, výrazná příjemná vůně, hrozny, růže. Viskozita vysoká, chuť ne tak přesvědčivá jako vůně, zřejmý vysoký alkohol, dochuť dlouhá, ale hořčí. Trochu zklamání, 6,5 b.
Takže tentokrát neplatilo "doma nejlíp", vína vesměs průměrná, ale stěžovat si nebudu, na různých akcích jsem v této době ochutnal vínečka prvotřídní.
Příbuzné články:
Petit Verdot, Alibernet aj.
Vína z Korsiky
Vinselekt Michlovský aj.
Cesta kolem světa

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy