Říše Turkutů 8. část. "Světová válka" a dopad na kaganáty


Ve 20. letech 7. stol. n. l. se vytvořily v Eurasii mohutné koalice, zahrnující většinu významných mocností. Jádrem prvního uskupení byla Byzanc, západní Turkuti a čínská dynastie Tchang, tedy mocnosti, které měly zájem na neomezeném obchodu s hedvábím. V západním kaganátu totiž v této době převážil vliv svazu Nušibi, orientovaného na podporu karavanního obchodu. Základem druhého paktu byla Persie, východní Turkuti a Avaři. Na Byzanc se spojenecky vázali Slované, ohrožovaní Avary, tedy Srbové, Chorvati a utvářející se Sámova říše a dále říše Franků, nepřítel Vizigótů, bojujících s Byzancí o Hispánii. Dalším nepřítelem Byzance pak byli Langobardi, snažící se zbavit Byzanc zbytků jejich držav v Itálii. Celému konfliktu věnuji ještě další samostatný článek, nyní se soustředím jen na hlavní účastníky.
V létě 626 byla Byzanc na pokraji zániku. Z celé říše vlastně zůstala jen Konstantinopol, obklíčená z evropské strany obrovským avarským vojskem, na asijském břehu stála perská armáda. Jen silné byzantské loďstvo znomožnilo nepřátelům úplné spojení. Přesto se zdálo, že konec je nevyhnutelný. V téže době zaůtočili východní Turkuti se stotisícovou armádou do Číny, byli ale před hlavním městem poraženi. To umožnilo západním Turkutům přesunout armádu z východu na západ a spolu s Chazary zaútočit na Persii. Ta musí stahovat vojska ke své obraně. Byzantský císař Herakleios porazil Avary před Konstantinopolí a přechází do velké ofenzívy proti Persii. Turkuti rychle dobyli perskou Arménii a při obléhání gruzínského Tbilisi se už k nim připojil Herakleitos. Ten poté postupuje k Tigridu a poblíž Ninive porazil v prosinci 627 drtivě Peršany. To vyvolalo v únoru 628 v Persii státní převrat, Chusrav II. byl zavražděn, jeho nástupce Kavád žádá o mír. Persie byla v podstatě vyřízená, přesto Herakleitos souhlasil, protože v této době byla ještě byzantská Sýrie a část Malé Asie okupována Peršany, navíc věděl, že východní Turkuti mezitím uzavřeli mír s Čínou. Hrozilo, že znovu zaútočí na západní Turkuty, kteří by ho poté logicky opustili. I tak byl pro něho mír velice výhodný, Persie musí vyklidit všechna dobytá území, Byzanc se vrací na výsluní slávy.

Pokračuje ale komplikovaná situace v obou kaganátech. 627 odpadli od západních Turkutů Sejanto, velmi silný kmen patřící k Teleskům. Poddali se východnímu kaganovi, ten měl ale stěží velký důvod radosti. Získal tím sice severní Džungarsko a mnoho nových poddaných, zároveň se tím ale výrazně posílil problematický element Telesků v říši. Sejanto se rychle stali spojenci Ujgurů, kteří bojovali proti kaganovi. Proti těmto spojencům zaútočil 628 syn kagana Kat-Il-chána Jukuk-šad, ale byl poražen schopným ujgurským vojevůdcem Pusou. Poté povstali další poddaní, Kitanové a podrobili se Číně.
Lepší situace není ani u západních Turkutů. Zde povstali nejprve Karlukové a po nich mocný svaz Dulu. Ten si do svého čela zvolil kaganova strýce. Ten kagana v roce 630 zabil a sám se prohlásil vládcem. Převrat ale vyvolal vnitřní válku. Turkuti museli vyklidit čerstvě dobyté Zakavkazsko, které rychle znovu ovládla Persie. Proti nové vládě stojí svaz Nušibi, povstávají také Teleskové. Ostře nepřátelská je též Čína, pro níž je změna orientace kaganátu krajně nevýhodná.
Na převratu ale vydělal vládce té části Bulharů, která byla závislá na Turkutech, Kubrat. Ten byl pravděpodobně po ženské linii synovcem nového kagana. Podpořil ho, ale zároveň využil velké vzdálenost svého svazu od centra kaganátu a osamostatnil se. Odehrálo se to bez bojů. Povstání bulharských Kutrigurů proti Avarům na počátku 30. let pak dalo Kubratovi do rukou černomořské stepi. 635 Avary porazil, posílá poselstvo do Konstantinopole a obdržel odtud titul patricius. Kubrat spojil "turkutské" Bulhary s částí "avarských" a vytvořil tak základ budoucího bulharského národa. Jeho dynastie se nazývala Dulo, což zní až nápadně podobně jménu svazu Dulu, k němuž měl nový chán velmi blízko.
Bojová taktika Turkutů
Stěhování národů
Předchozí část

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy