Alsaská vína. Ochutnávka

21. června 2008 se v hotelu Bujnoch v Přelouči konala ochutnávka vín alsaského vinařského družstva Cave Vinicole d´Orschwiller. Večerem provázeli hoteliér pan Oldřich Bujnoch a dovozce těchto vín pan Ing. Jiří Rolenc. Vína byla seřazena dost přesně od slabších po lepší, takže moje hodnocení s postupným přidáváním půl bodu bude působit dost schematicky, ale myslím, že to odpovídá realitě. Trochu netradičně se ale začalo červeným.
PINOT NOIR, Rouge les Faitieres, AOC, 2007, 12,9% alkoholu. Překvapivě nízký zbytkový cukr - jen 0,5 g/l. Jak říkal pan Rolenc, není možné od Alsasanů zjistit extrakt, údajně je celá analytika pro ně nezajímavou a nedůležitou věcí, takže mohu jen odhadovat, že u tohoto vína byl dost nízký. Barva na červené víno dost světlá, spíše odpovídá tmavšímu růžovému, je to prý dost běžná barva alsaských Pinotů. Vůně slabší, nejasná, nějaká ovocná, viskozita nízká, dochuť kratší. Jedná se o svěží lehké "letní" víno, ne sice špatné, ale cena 210,- mi za takové víno přijde trochu vyšší. Hodnotím 6 body (z max. 10). Pinot Noir ( u nás Rulandské modré) je jediným zástupcem červených vín AOC v Alsasku, takže dále jsme pokračovali už jen bílými.
SYLVANER, AOC, 2007, 11,8% alkoholu. Údajně jedno z nejtypičtějších vín oblasti, u nás známé jako Sylvánské zelené. Světlá vodová barva s zelenkavým nádechem, nízký extrakt, slabá vůně kyselého jablka. Opět lehké ovocné víno, nízká viskozita, krátká dochuť. Hodnotím stejně 6 body.
Přikládám ukázky etiket některých alsaských vinařství.
PINOT BLANC, AOC, 2007, 12,1% alkoholu. Český název Rulandské bílé. Barva vodová se zelenkavými záblesky, slabá ovocná vůně, nižší viskozita, kratší dochuť, 6,5 bodu.
RIESLING, AOC, 2007, 12,3% alkoholu. Jedná se o Ryzlink rýnský. Zlatavá barva se záblesky do zelena, slabší lipová vůně. Chuť o něco bohatší než u předcházejících vín. Dochuť kratší až střední s lehkou hořčinkou, viskozita nižší. Zůstávám u 6,5 b.
RIESLING, AOC, Medaile d´Or, 2004, 11,8% alkoholu. Víno středního extraktu, barva světle zlatavá, plnější říznější chuť. Vůně dost nevýrazná, viskozita nízká, dochuť střední. 7 bodů.
RIESLING, GRAND CRU Praelatenberg, 2005, 13% alkoholu. Zde byl už extrakt zřetelně vyšší, barva žlutozelená, výraznější lipová vůně + nějaké ovocné bonbóny. Chuť plná, bohatá. Viskozita i dochuť střední, dost jasný kvalitativní posun, zde už cena 255,- celkem odpovídala. Dávám 8 bodů.
PINOT GRIS, AOC, 2007, 12,7% alkoholu. Další z typických alsaských odrůd, dříve označovaná také jako Tokay d´Alsace nebo Tokay Pinot Gris, což se ale teď už nesmí. U nás se nazývá Rulandské šedé. Světlá zalenožlutá barva, vyšší extrakt, vůně sladká, výrazná, plná harmonická chuť, viskozita nižší, dochuť střední. Opět 8 bodů.
PINOT GRIS, AOC, Chateau de Kintzheim, 2005, 12,9% alkoholu. Vyšší extrakt a tentokrát i zbytkový cukr - 18 g/l. Zelenkavá barva, sladká nejasná vůně, sladší chuť, ale v delší dochuti hořčinka. Viskozita nízká, moc mě nezaujalo, dávám 6,5 b.
GEWURZTRAMINER, AOC, 2007, 13,2% alkoholu. Tohle je Tramín kořenný, další z odrůd povolených pro AOC. Vyšší extrakt, 11 g zbytkového cukru. Barva zlatavá, sladká výrázná vůně, příjemná bohatá chuť, dlouhá dochuť. 7,5 bodu.
GEWURZTRAMINER, AOC, Medaile d´Or, 2005, 13,1% alkoholu, 14 gramů zbytkového cukru. Extrakt vysoký, barva zlatavá, výrazná hroznová vůně, bohatá plná kořeněná chuť, dlouhá dochuť. Hodnotím 8 body.
GEWURZTRAMINER, GRAND CRU Praelatenberg, 2004. polosladké víno s 45 g/l zbytkového cukru. Zlatavá barva, těžká sladká vůně, plná chuť, dlouhá dochuť, 9 bodů.
Celkový dojem z ochutnávky není zcela jednoznačný. Vína byla dobrá až velmi dobrá, přesto tu byla nějaká ALE:
  1. Vinaři z tohoto alsaského družstva produkují 60-70 hl/ha, což je docela dost. Naše dobrá vinařství mají výnosy nižší a je to znát. Zvláště vína z první části ochutnávky působila dost krátce.
  2. Alsaští vinaři nemají velké problémy s odbytem, spoustu toho od nich nakoupí Němci, takže asi není nutné si tolik dělat hlavu s cenou. Mně se ale přece jen místy poměr mezi kvalitou a cenou nepozdával.
  3. Některým dámám se zdála vína až moc suchá a poměrně málo voňavá ( což vadí dost i mně). Možná chyběla další z typických aromatických alsaských odrůd Muscat d´Alsace.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy