Stěhování národů 4. Doznívání

Boj ruského knížete Igora proti Polovcům
Události v Asii znovu způsobily, že se Evropa musela bránit novým invazím kočovníků. V 9.-12. stol. však přestávají mít národy východní Asie podstatnější vliv na evropské dějiny, postačí tedy věnovat pozornost kmenům, jejichž stěhování život Evropy bezprostředně ovlivňovalo. Jedná se téměř bez výjimky o kmeny, kočující v středoasijských, kaspických a černomořských stepích.
Počátkem 9. stol zatlačili turečtí Pečeněhové Uhry z Uralu na západ, nejprve za Don, v pol. 9. stol za Dněpr. Uhři se dostávají do oblasti vlivu chazarské říše. Ve 2. pol. 9. stol se ale Chazaři spojují s Oguzy, kočovnými kmeny sídlícími kolem Aralského jezera, společně porážejí Pečeněhy a ti ustupují mezi léty 885-890 do Černomoří. Útočí na Maďary, kteří se nejprve pokoušejí ustoupit do Bulharska. To se nezdařilo, proto pronikají kol . r. 900 do Panonie. Zde do r. 906 zničili Velkomoravskou říši. Dalších 50 let pak pustošili velkou část Evropy, dokud je 955 na Lechu drtivě neporazili Němci a Češi.
Mezitím se ve východní Evropě vytvořil nový významný stát. R. 882 dobývá novgorodský kníže Oleg Kyjev a vzniká tak Kyjevská Rus.
10. a poč. 11 stol. vyplňují války mezi Byzancí, Chazary, Rusy, Pečeněhy a Bulhary, přičemž se tito spojují a zneřátelují podle svých momentálních potřeb a situace.
965 je Rusy zničena říše Chazarů a jejich stepi obsazuji Oguzové. Byzanc připojuje 971 jihových. Bulharsko a 1018 i zbytek. 1036 porážejí Rusové Pečeněhy a ti ustupují na západ k Dunaji. Ve 40. letech 11. stol. obsazuje část Oguzů -Turci Seldžukové střední Asii, 1055 obsazují Írán, Irák, poté pronikají do vých oblastí Byzance. 1071 utrpěla Byzanc těžkou porážku a ztrácí většinu Malé Asie.
Polovecká socha tzv. " baba"
Rusi vyvstal nový nepřítel Polovcích, zčásti potomcích Hunů. Ti obsazují v 60. letech jihoruské stepi. 1086 překročili Pečeněhové Dunaj a porážejí Byzanc. Poté se spojují se Seldžuky. Byzanc se v smrtelném ohrožení spojuje s Polovci a 1091 společně Pečeněhy porazili. Porážka byla tak krutá, že byl tento kmen téměř úplně vyhlazen. Část se smísila s Bulhary, zbytek se po dohodě usazuje v Uhrách na Slovensku, kde také postupně splynuli.
Aby bylo toto období uzavřeno, nutno jěště dodat, že říše Seldžuků se brzy rozkládá na menší části. K jejich oslabení přispěla i 1. křížová výprava, kterou papež vyslal po prosbách Byzance o pomoc. Polovce porazili Rusové 1115 tak, že jim od té doby přestali být nebezpeční.
Těmito událostmi vpodstatě stěhování národů končí, i když později ještě dochází k velkým pohybům, zejména v období předcházejícím mongolské expanzi a během ní. Zde ale jde, až na některé výjimky v Asii a nejvýchodnějších částech Evropy spíše o plánovanou okupaci cizích území armádou, než o hledání nových vhodných oblastí pro život celých národů. Jedinou změnou, kterou tehdy Evropa zaznamenala, byl ústup Polovců- Kumánů před Mongoly do Uher.
3. část

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy