Víno Rakvice. Ochutnávka

V sobotu 5. 4. 2008 se v hotelu Bujnoch v Přelouči konala ochutnávka vín vinařství Víno Rakvice. Ochutnávkou prováděli hoteliér pan Oldřich Bujnoch a manažer vinařství pan Radek Prokeš. Oba se svého úkolu zhostili nejen s profesionalitou, ale i s evidentním zápalem pro věc. Představili tak nejen vinařství, jeho vína, ale pověděli i spoustu dalšího zajímavého o výrobě a péči o víno. Ochotně odpovídali na dotazy přítomných a ti měli navíc možnost vyhrát několik lahví vína, pokud si správně poradili s dotazy obou pánů.
Vinařství Víno Rakvice vzniko oddělením od Vinselektu Michlovský a založil ho v roce 2004 Oldřich Michlovský. Momentálně produkují asi 70 000 lahví ročně a plánují zvýšení na 100 000. Zaměřují se hlavně na kvalitní přívlastkvá vína. Výnosnost z jednoho keře je asi 1,5-2 kg.
Ochutnat jsme mohli 12 vzorků, 5 bílých, 1 růžové a 6 červených. Úvodním zavíňovacím vzorkem bylo suché Veltlínské červené rané v pozdním sběru ročník 2006. Tato odrůda se používá velmi často na burčák, ale dají se z ní udělat i dobrá suchá vína, která ale díky slabším kyselinám nejsou vhodná k archivaci. Na trhu možná nejsou úplně nejběžnější, ale už jsem je několikrát chutnal a byl jsem obvykle spokojený. Tohle mělo světlou zelinkavou barvu, 11,2 % alkoholu, slabší vůni, nižší viskozitu a střední dochuť. Svěží, dobře pitelné. Hodnotím 6 body.
O hodně zajímavější byla Malverina v pozdním sběru, 2006, 12,5 % alkoholu. Tuto odrůdu jsem zatím neměl možnost ochutnat mockrát, ale zdá se mi velmi slibná. Barva podobná jako u předchozího vzorku, vůně ale podstatně intenzivnější a příjemnější, i když jsme ji nějak nebyli schopni definovat. Střední viskozita i dochuť, určitě pěkné víno. 7,5 b.
Trochu mě zklamal následující Ryzlink vlašský, PS, 2006, 11,6 %, který byl sice chutný, ovocný, ale s kratší dochutí a velmi slabou vůní vlašských ořechů. Dávám 6,5 b.
Na další víno, Sauvignon, PS, 2006, 13 % alkoholu nebyly názory jednotné. Jednalo se o typický moravský Sauvignon, ve vůni i chuti paprika, kopřivy a také jošta. Někdo to má takhle rád, ale já radši ty broskvové, takže dávám opět jen 6,5 b.
Pro většinu přítomných bylo nejlepším vínem večera Pálava, výběr z hroznů 2006, 13,1 %. Barva světlince zlatavá, velmi výrazná sladká muškátová vůně, Dochuť i viskozita střední. Hodnotím 8 body.
Následovala Frankovka rosé, zemské víno, 2007, 11,5 %. Velmi, velmi světlá barva hodně zředěné malinovky, vůně nezřetelná, ale příjemná chuť, dochuť střední. 6,5 b.
Prvním červeným vínem byla Frankovka, PS, 2006, 11,5 %. Velmi tmavá barva s fialovým nádechem, vůně jogurtu s čokoládou, střední viskozita i dochuť. Dobře pitelné, ale trochu tenčí tělo. 7 b.
Jediným polosuchým vínem byl Merlot, PS, 2006, 13,5 %. Barva velmi tmavého rubínu, výrazná příjemná višňová vůně, pikantní, delší dochuť. Dávám 7,5 b.
Zweigeltrebe, PS, 2006, 11,5 % bylo sametové víno inkoustově tmavé barvy, slabší vůně višní s cukrem, delší dochuť. 7,5 b
Cabernet Moravia mám dost rád. Tento v pozdním sběru, ročník 2006, ale k těm nejpovedejnějším nepatřil. Měl 11,1 % alkoholu, granátovou barvu, ale voněl po starém prádelníku s naftalínem. 6,5 b.
Rulandské modré naopak k mým favoritům nepatří, takže tady nemusím být úplně objektivní. PS, 2006, 13,1 %. Barva cihlová až rubínová, méně výrazná vůně, střední dochuť. 7 b.
Posledním vínem byl Modrý Portugal, výběr z hroznů, 2006, 14 % alkoholu. Pro některé to byla po Pálavě "dvojka" večera. Barva byla vemi tmavý granát, mně ale chyběla výraznější vůně. Hodnotím 7 b.
Mám-li shrnout celkový dojem, všechna vína se dala dobře pít, žádné neurazilo, ale na druhé straně ani úplně nenadchlo. Umím si je představit při delším celovečerním pití, ale asi ne jako lahůdku na vychutnání. Na to jim něco malinko chybělo. Večer to ale byl jistě příjemný, zklamaný jsem neodcházel.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy