Kde nakupovat víno

Spotřeba vína u nás každým rokem stoupá (nyní asi 17 l na hlavu ročně), zlepšují se i znalosti zákazníků, přesto odpověď na otázku, kde (a za kolik) nakupovat není asi pro každého jednoduchá. Možností mě napadá pět: přímo u vinaře, ve vinotéce, v marketu, na dobírku, na ochutnávce. Pokusím se rozebrat, jaké mají (podle mého názoru) výhody a nevýhody.
Nejideálnější je to přímo u vinaře. Člověk ví, co kupuje, většinou se to dá předem okoštovat, dá se předpokládat, že to bylo dobře skladováno, cena je obvykle příznivá. Má to ale jednu nevýhodu: pokud člověk není přímo z jižní Moravy, těžko se zmůže na víc než pár nákupů někdy o dovolené apod. (Tím se samozřejmě nechci dotknout vinařů z Čech, ale tady je těch možností opravdu málo.)
Další - všeobecně zatracovanou možností je market. Kritizuje se špatné uskladnění - světlo, teplo, skladování nastojato atd. To je samozřejmě stoprocentní pravda, přesto já tento nákup vůbec neodmítám. Jako protiklad k marketu se obvykle uvádí vinotéka. Její nespornou předností je, že se tu seženou špičková vína našich vinařů, která v marketu obvykle nekoupíme. Mnohé z nich mají pěkné sklepy, kde se vínům zřejmě daří velmi dobře. Je ale dost vinoték, kde je většina zboží vystavena přímo v obchodě, kde jsou na stejném světle a teple, jako v marketu. Tady pak zůstavají jen dva podstatné rozdíly: vinotéka má vína naležato, ale také zřetelně vyšší ceny. Pokud nechci nějakou lahůdku, obejdu se v marketu docela dobře. Zásadou je pak, že zde nemá cenu kupovat nějaké extrémně drahé víno - to by pak mohly být opravdu vyhozené peníze - a dále, že je lepší zde kupovat mladé víno, které se tu ještě moc dlouho nepovalovalo. Protože do těchto obchodů chodím dost často na běžné nákupy, mám celkem přehled, jaké víno kde mají a když se někde nějaká zajímavá novinka za rozumnou cenu objeví, koupím ji. Podle testů snášejí špatné skladovací podmínky lépe vína červená, i to je určité vodítko. A ještě k tomu stáří vína: dosud hojně rozšířený mýtus, že čím starší víno, tím lepší, je právě u marketových vín asi pravdě nejvzdálenější. Ta je nejlepší vypít do roka.
Ještě bych se zdržel u cen. Dvě třetiny vína, nakoupeného u nás stojí do 60,- Kč. To je dost smutný fakt. Podle mě se za tuto cenu slušné víno koupit nedá, zcela určitě ne naše. Většina lidí tedy stále pije něco, co má k dobrému vínu dost daleko. Za tyto peníze existuje dost záhadných vín z dovozu, ale řada našich velkých vinařství chrlí něco podobného. Ale logicky právě o tuto kategorii je mezi vinařstvími v marketech největší boj. Když se posuneme o pár desetikorun výše, jde už občas koupit něco přijatelného, zvlášť při různých akčních slevách. Člověk ale musí trochu vědět, co kupovat a co ne. Ceny rozhodně nejsou příliš spolehlivým vodítkem. Je dobré si předem o nabízených vínech něco zjistit, třeba na internetu. V zásadě ale jsou v cenách kolem 100,- Kč lepší vína zahraniční. Bohužel. Pokud si chceme koupit slušné víno domácí, je potřeba si připlatit. Marketová domácí jakostní vína většinou za moc nestojí, určitě je lepší koupit nějaké přívlastkové, i když ani to nemusí být zárukou kvality. Některá naše vinařství se snaží prorazit u nakupujících v marketech přívlastkovými víny za 99,90, ta ale bývají prázdná.
Pak je tu ale ještě jeden problém. Kdo si myslí, že když koupí dražší víno se zajímavější etiketou, případně i lahví ve vinotéce, má zajištěnou lepší kvalitu, může se velmi mýlit, respektive nechat se nachytat. Řada firem, která dodává ve velkém do marketů, přišla na to, že tato vína jim vinárny a vinotéky nevezmou. Praxe je pak jednoduchá: To samé víno se opatří lepším obalem - a pochopitelně vyšší cenou - a problém je vyřešen. To platí hlavně pro zámořská vína. Ta se sem dovážejí ve velkých cisternách a v Evropě se pak jen nalahvují do různých lahví. Opět hlavní, tedy vlastně jediný rozdíl je pak v ceně.
Další možností je nakoupit na dobírku. Toho jsem zatím nevyužil. Na internetu nebo přímo u vinařství lze objednat zajímavá vína za celkem rozumné ceny. Mě osobně ale odrazuje to, že je obvykle nutné si objednat celý karton. Vína sice nakupuju dost, ale rád ochutnávám stále něco jiného a navíc je tu riziko, že by mi to vůbec nechutnalo. Co potom s celým kartonem.
Za jednoznačně nejlepší možnost (tedy pro toho, kdo není z jižní Moravy) považuji nákup na ochutnávkách. Člověk tam víno ochutná, zjistí, zda je vhodné k archivaci, ceny bývají akční a většinou je možno si objednat v libovolném množství. Tohle běžně využívám, jsem velmi spokojený, má to jen jednu opravdu drobnou nevýhodu. Nevíte přesně, za jak dlouho víno přijde, ale pokud máte slušně zásobený sklep, žízní do té doby nezemřete.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy