Co jsem koštoval v březnu

Po pravdě - nic moc . Ale proč se nepodělit o zkušenosti? Spíše jsem tak trochu čistil sklep. Mé okolí dobře zná mou slabost pro víno, takže si nemusí dělat moc velkou hlavu , co vybrat jako případný dárek. Ale protože zároveň mezi mými blízkými moc velcí znalci vína nejsou, dostanu občas to, co bych si asi sám nekoupil. To je případ i Cabernetu ze Zaječí , který jsem dostal krátce po zveřejnění aféry s víny s padělaným původem, ve které bylo toto vinařství zmiňováno.
Cabernet Sauvignon jak.Vinařství Zaječí, Collection Moravia, 2005, 12,5%.Nakonec to ale nebylo tak zlé. Barva tmavého rubínu, vůně slabá, ne moc výrazná, snad deklarovaný černý rybíz, viskozita střední, totéž dochuť. Bylo ale vcelku příjemné, harmonické. Dávám 7 bodů.
Neuburské jak. Víno Mikulov, 2006, 11,5%, běžné marketové víno, světle zlatavá barva, jemná sladká vůně, snad maliny, trochu oříšků, viskozita střední, pikantní, delší dochuť s trochou hořčinky, celkem příjemné, dobře pitelné. Hodnotím 6 bodů z 10 možných.
Rulandské modré jak. Víno Valtice, 2006, překvapivě tmavá barva, rubín-granát, lehká příjemná vůně, ne zcela jasná, nějaké ovoce, snad i květiny, vyšší viskozita, ale kratší dochuť, příjemná sametová chuť. 6,5 b.
Rubin Domain Menada Brestovitza, Bulharsko, 2005. Tato bulharská odrůda vznikla křížením Nebbiolo a Syrah a dává slušná vína. Tohle mělo tmavě rubínovou barvu, 12,5% alkoholu, střední viskozitu i dochuť, sladkou kořenitou vůni. Příjemné plné víno. 7 b.
Sherry Tio Nico, Fino, Jerez de la Frontera, DO, 17%. Když Sherry Fino srovnám s nedávno koštovanou kategorií Cream, která mi docela chutnala, jsem poněkud zklamaný. Tohle je úplně jiné. Světle zlatavá barva, slabá citrusová vůně, nižší až střední viskozita, velmi suché, vystupující alkohol, dochuť dlouhá, ale až moc hořkomandlová. 5 b.
Cannonau di Sardegna, DOC, Sella& Mosca, Alghero, Sardinie. Tohle je přece jen trochu jiná káva, dovezl mi to na přání jeden známý z Itálie. Cannonau je nejvíce ceněná odrůda Sardinie,má snad být identická se španělskou Garnachou, ale místní to popírají. Údajně díky unikátní technologii nejzdravější víno na světě. Tohle tedy bez záruky, ale pít se určitě dá. 13%, rubín- granát, těžká vůně, nějaké byliny, fialky, hodně kořenité, vysoká viskozita, středně plná chuť, kratší až střední dochuť, poněkud výraznější,ale příjemné třísloviny. 7,5 b.
Torrontés Las Marías, Nieto Mendoza, Argentina, 2005, 12,5%. Byl jsem docela zvědavý na tuhle asi nejrozšířenější argentinskou bílou odrůdu, ale dost mě to zklamalo.Celkem pěkná světle zlatavá barva, vyšší viskozita, ale vůně dost slabá, nevýrazná, ne moc příjemná, dochuť kratší a hořčí. 4,5 b.
V dubnu musím otevřít něco lepšího!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy