Appellation a Denominacion po středoevropsku

V posledních letech se ve střední Evropě objevují vína s kontrolovaným původem, obdoba nejvyšších kategorií ve Francii, Španělsku a některých dalších zemích. Nejdále jsou asi v Rakousku. Tam se nejprve objevila zajímavá označení vín v přední vinařské oblasti Wachau. Zdejší vinaři rozlišují tři kategorie vín:
  1. Steinfeder - lehká ovocná vína s cukernatostí 15-17° a alkoholem do 11%, odpovídají tedy našim jakostním jsou určena pro okamžité běžné pití. Název mají podle traviny, která roste ne zdejších terasovitých vinicích a lehce se pohybuje ve větru.
  2. Federspiel - vína s cukernatostí nad 17° Klosterneuburské stupnice, tj. asi jako naše kabinetní vína. Mají 11-12,5% alkoholu a nazývají se podle pomůcky zdejších sokolníků. Vypít by se měla do 5 let
  3. Smaragd - plná vína odpovídající našim přívlaskovým, s minimálním obsahem alkoholu 12,5%, většinou 13-14%. Toto označení mají po zelené ještěrce, vyhřívající se na kamenech v okolí vinic. Doporučuje se archivace 5-6 let.
    Tato označení nesou lahve z Wachau.
    Vedle toho se ještě objevila vína s geografickým určením původu - DAC- Districtus Austriae Controllatus. Jejich kvalitu kontrolují regionální vinařské výbory a národní vinařský výbor. Zatím existují tři. Nejstarší je z roku 2004 DAC Niederösterreich. Toto označení mohou mít vína z odrůdy Veltlínské zelené z Weinviertelu. 2007 se objevila DAC Mittelburgenland s víny z Frankovky a zatím nejmladší DAC Treisental pro vína z Veltlínského zeleného a z Ryzlinku rýnského.
    I v Maďarsku se objevila první vlaštovka.Na lahvích se známým vínem Egri Bikaver se v poslední době objevujeDHC - Districtus Hungaricus Controllatus Eger.
    Také u nás by se už několik let měla objevovat podobně značená vína, konkrétně jako VOC - vína originální certifikace. Tedy teoreticky. V praxi zatím žádné takové víno neexistuje a jednání o tom vyvolávají právě v poslední době ostré diskuse. Takže dočkáme se i u nás?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy