Hunové. Siung- nu. 1. část

Hunové. Siung-nu
Ve 4. stol. př. n. l. se přes Gobi přesunula směrem na jih sílící konfederace hunských kmenů. Kočovní Hunové, které Číňané označují jako Siung-nu, začínají pořádat loupeživé nájezdy. Od konce 4. st. př. n. l. začínají v té době ještě rozdrobené čínské státy budovat obranné zdi. Po jistou dobu fungovalo mezi Huny a Čínou nárazníkové pásmo, protože v horských oblastech na severu žily kmeny Žungů, představující přechod mezi usedlým obyvatelstvem a stepními národy. Žungové se bránili expanzi Číny, ta je ale 214 př. n. l., po sjednocení dynastií Čchin, konečně podrobila. Tím se Hunové a Čína stávají sousedy. Zpočátku má Čína převahu a podařilo se ji Huny zatlačit zpět na sever. Ovládla tak významnou oblast Ordos, nacházející se v ohybu řeky Chuang-che. Tím Huny odtrhla od východotibetských Tangutů, kteří byli jejich významnými dodavateli železa. Hunové se dočasně dostávají do velmi hluboké krize. Z jihu útočí Čína, z východu je přinutily staromongolské kmeny Tungchu platit poplatky. Velkému tlaku jsou však vystaveni i ze západu. Do oblasti Che-si, záp. od Ordosu se z Džungarska šíří europoidní severoíránské kmeny Jüe-č´. Ty jsou velmi silné a přinášejí do východní Asie taktiku těžké jízdy, vybavené kroužkovým nebo šupinkovým pancířem. Hunové se dostávají do závislosti na nich.
Sami Hunové asi nebyli úplně typickými mogoloidy. Číňané uvádějí jako jejich výrazný rys vysoký vystupující nos. Byli poměrně malí, měli vystupující lícní kosti, vlasy spletené do copu, padajícího z temene na šíji. Možná trochu připomínali severoamerické prerijní Indiány (zvláště poté, co tito ovládli koně). Jádro kmenů hovořilo altajskými jazyky
V období krize konc. 3. stol. př. n. l. vládl Hunům šan-jü (= titul vládce, cosi jako "nejvyšší") Tuman. Ten měl dva syny od dvou různých žen. Chtěl zajistit nástupnictví mladšímu, a proto staršího, Mote předal jako rukojmí Jüe-č´. Poté proti nim uskutečnil nájezd a doufal, že Mote bude zabit. Tomu se ale podařilo uprchnout a uloupit ještě mnoho koní. Vrátil se tedy jako hrdina a otec ho nemohl zabít. Dokonce mu svěřil velení nad tümenem (= 10 000 rodin).
Portrét hunského šan-jü

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy