Kočovné svazy Dulu a Nušibi 1. Kmeny obou svazů v Západoturkutském kaganátu

Když se na počátku 7. století rozpadl obrovský Turkutský kaganát, jedna z největších říší v historii, sahající od Černého moře ke Žlutému moři, vznikly dva nástupnické kaganáty - západní a východní. V Západoturkutském kaganátu bylo vlastních Turkutů jen málo a rozhodující moc měly dva silné kmenové svazy - Nušibi a Dulu. Jádra obou svazů měla po pěti kmenech, které sice známe jmény, ta jsou ale dochována ve velmi zkomolených čínských přepisech, takže interpretace toho, co se pod jednotlivými jmény skrývá, jsou dokonce velmi odlišné.
Ke svazu Dulu patřila kromě toho ještě řada dalších kmenů, jejichž jména jsou naopak vcelku jasná. Dulu žili východně od jezera Balchaš, obývali Sedmiříčí a západní Džúngarsko, Nušibi sídlili jihozápadně od nich kolem jezera Issyk-Kul a v pohoří Tchien-šan. Hranicemi mezi svazy byly řeky Ili a Ču.
Nušibi zřejmě znamená pravé křídlo a patřily sem kmeny: Ezgil (Eskel, Asicze,Asigi), Barschan (Basajgan),Ezgil Nišu, Gešu (Kašu) a Gešu Čchu-ban. Existují ale i úplně odlišné seznamy. U svazu Dulu jsou problémy se zařazením kmenů menší. Jádro tvořili: Čchu-mu-kun (Kimakové), Chuluwu, Nešeti (Šešeti), Türgešové (Tuciši Cheloši) a Šuniši. Dalšími kmeny, patřícími do tohoto svazu, které ale později nepatřily k "Deseti šípům" byly: Karlukové, Jagma, Basmalové, Čchu-jüe, Čchu-mi, Šato (část Čchu-jüe) aj. v obou svazech měli důležitou pozici potomci Hunů Siung-nu ze skupiny Čchu.
Přes území kaganátu, konkrétně ale přes země svazu Nušibi, vedla velká hedvábná stezka. Nušibi měli velký zájem na dobrém fungování obchodu a spolupracovali s kupci z obchodních měst Sogdiany, což přinášelo oběma stranám velké zisky. Kvůli tomu byli i ochotní vést války s tím, kdo obchod nějak brzdil, například se silnou Persií.
Jiný postoj ke karavannímu obchodu, ale i k s ním souvisejícím válkám, měly ale kmeny svazu Dulu. Žily severněji, živily se pastevectvím, spíše se občas přiživily přepadením bohaté karavany, na válce proti Persii příliš zájem neměly. Kagani byli hodně závislí na podřízených kmenech, střídavě převažovala orientace na Dulu a Nušibi. Politika svazu Nušibi byla jednoznačně sympatičtější nejen podporou klidu a hospodářského rozvoje, ale i snahou o nezávislost země a vládu legálních uchazečů o trůn, zatímco Dulu často podporovali uzurpátory.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy