Antové. 2. část

Byzantské údaje ze 6. století, týkající se Antů, nejsou sice nijak systematické, dávají ale přece jen jistou představu o jejich historii. Ti v uvedeném období vystupovali většinou jako spojenci Byzance, byť byly i výjimky, např. mezi léty 514-517 na ni útočili společně s bulharským Kutrigury (Kuturgury). Ti byli dlouholetými a nebezpečnými nepřáteli Byzance, nední proto divu, že ta proti nim hledala spojence, k nimž se přiřadili kolem roku 545 i Antové.
Máme doložené antské vojevůdce, kteří za peníze sloužili v 50. letech 6. století Byzanci. Byli to například Dabragez (Dobrogost), jeho syn Leontius a dále Usigard (Vsegord). V té době vrcholí konflikty Byzantinců s Kutrigury. Spojenci Byzance byli vedle Antů bulharští Utigurové (Uturgurové), ale také Avaři, jejichž poselstvo se v roce 558 objevilo v Konstantinopoli a bylo vřele uvítáno. Avaři zahájili koncem 50. let válku proti všem zdejším kmenům, tedy Utigurům, Kutrigurům i Antům. Všechny velmi rychle porazili. Asi v roce 561 byl vyslán s poselstvem k Bajanovi, kaganovi Avarů, Mezamir, syn antského vládce Idarise, s žádostí o vykoupení zajatců. Protože se zde ale choval velmi zpupně, byl na kaganův pokyn zabit
.
Bajan chtěl po císaři Justiniánovi půdu v dolním Podunají, tam ho ale Justinián nechtěl mít a proto mu "daroval" Panonii, osídlenou svými nepřáteli Gepidy. Bajan se zpočátku pokoušel o jakýsi nátlak a jemu podrobení Kutrigurové z jeho podnětu zaútočili na Byzanc, v roce 562 podnikli nájezd do Thrákie. Byzantští velitelé poté začali tvrdě bránit všechny přechody přes Dunaj. Bajanovi nezbylo nic jiného než odtáhnout, protože k Černomoří se již blížila vojska jeho úhlavních nepřátel, Turkutů, jejichž vůdce Istemi také navázal kontakty s Justiniánem. Navíc Antové v týlu ještě nebyli úplně smíření s porážkou a mohli povstat. Bajan se ještě pokusil podrobit si vůdce podunajských Sklavenů Dobrjatu, ten ale nechal posly popravit. Bajan to kupodivu přešel, další konflikt zde si asi nemohl dovolit a raději se začal přesouvat na severozápad. Někdy na počátku roku 562 se jeho přední oddíly objevily v Durynsku, kde se střetly s vojskem franského krále Sigiberta, byly ale poraženy.
V roce 565 nastoupil na byzantský trůn Justin II., stoupenec tvrdé politiky proti barbarům. Vzápětí dorazili avarští poslové, kteří požadovali poplatky, které jim předtím raději vyplácel Justinián. Justin je ale vyhnal. Roku 565 Turkuti porazili středoasijské Hefthality a 566 se objevili v Černomoří. Proto se roku 566 celá avarská horda přesunula na sever. 566 nebo 567 se objevili znovu v Durynsku a tentokrát Sigiberta porazili a zajali. Následně se spojili s Langobardy a společně v roce 567 porazili Gepidy. Avaři jejich území ovládli a vytvořili zde vlastní kaganát. Langobardi raději v roce 568 odešli do Itálie a uvolněná území také zůstala Avarům.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy