Kulajská kultura. Západní Sibiř v rané době železné


Kulajská kultura
V 1. tisíciletí př. n. l. žily v oblasti tajgy kolem středního toku řeky Ob kmeny, náležející ke kulajské kultuře. Jejich sousedy byli lidé z tagarské a bolšerečenské kultury. Typickými předměty této kultury jsou lité bronzové plastiky, zobrazující ve stylizované podobě zdejší zvířata: losy, jeleny, medvědy, vlky a ptáky. Ty se nacházejí zejména na obětních místech.
Nálezy poměrně masivních bronzových hrotů šípů naznačují použití silných luků. Podobně i hroty kopí jsou hodně mohutné a sloužily asi k lovu velkých zvířat. Další typickou zbraní byla železná bojová sekera s ostrým hrotem, často zdobená losí hlavou.
Obyvatelé pravděpodobně prováděli časté loupeživé útoky na své tagarské sousedy, kteří proti nim na hranici s tajgou postupně vytvořili síť pohraničních pevností. Útoky byly pro nepočetné pěší bojovníky velmi nebezpečné, i když je nepřátelská jízda mohla v hlubokých lesích pronásledovat jen velmi obtížně. K tomuto riziku je ale nutila mimořádná obtížnost přežití v místech, která obývali. Podmínky pro zemědělství nebo chov dobytka zde byly totiž prakticky nulové. Obyvatelé tajgy tvořili většinou jen malé oddíly bojovníků, kteří v zimě často využívali lyže a v létě loďky. Klíčovou zbraní byl kompozitní luk a šípy s bronzovými hroty. Pro boj zblízka měli bojové sekery a železná kopí. Používala se i ochranná zbroj: pancíře a přilby, tvořené z rohovinových lamel, přišitých na kožený podklad, dále pak dřevěné štíty.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy