Turci Šato. 1. Původ a nejstarší dějiny

Turci Šato byli potomci středoasijských hunských kmenů Čchu-jüe z říše Jüeban a Turkutů. V 7. století patřili, spolu s mnoha dalšími kmeny, k Západoturkutskému kaganátu. Byli to kočovníci a žili v Džúngarsku. Ve 40. letech 7. století vládl skupině kmenů (části kaganátu), k nimž patřili i Šato, princ z vládnoucí dynastie Ašina Chelu, který se z obavy před sílícím tlakem Číny do stepí raději dobrovolně podrobil říši Tchang. Když byl v roce 657 Západoturkutský kaganát Číňany rozbit, byla jimi správa nad těmito kmeny svěřena princi Ašina Miše.
Stařešina kmene Šato Cinšan v čínských službách bojoval od počátku 60. let proti Teleskům. Za dobré služby byl v roce 702 povýšen do knížecího stavu. Jeho syn Fugo ustoupil pod tlakem Tibeťanů se svým lidem na východ pod ochranu Číny. Jeho nástupce Gudoči pomáhal Číňanům při potlačování povstání generála An-Lu-šana v letech 756-763. Tato vzpoura byla sice potlačena, ale Čínu vyčerpala do té míry, že již nebyla nadále schopná agresivní zahraniční politiky. Naopak, musela se bránit Tibeťanům.
Mezi léty 785-805 přešli Šato právě na jejich stranu a podíleli se na nájezdech do Číny. Tibeťané jim ale moc nedůvěřovali a obvykle je posílali jako předvoj. Když v roce 806 Ujguři, spojenci Číny, porazili Tibeťany, rozhodli se Šato opět vrátit k Číňanům. To se uskutečnilo v roce 808, ale Tibeťané je po celou dobu jejich stěhování pronásledovali. Velmi mnoho jich zahynulo, včetně tehdejšího vůdce Cinčuna. Raněn byl i jeho nástupce Čžii. Čína je velmi ráda uvítala, protože dobré vojáky potřebovala. Usadila je v severní části Ordosu v ohybu řeky Chuang-che jako federáty. Velmi brzy ji Šato skvěle pomohli při potlačování povstání Wang Čenzonga. Jejich vojenské kvality ale Číňany poněkud vyděsily a tak raději na čas jejich bojovníky rozptýlili do několika oblastí. V roce 830 ale - po dalších velmi úspěšných vojenských zásazích - byl Čžii jmenován gubernátorem a Šato utvořili vojsko, nazvané "štáb severního pochodu". Čžii v témže roce zemřel, až posmrtně byl jmenován zakladatelem dynastie Pozdní Tchang, vyhlášené o století později. Od konce 9. do konce 10. století, tedy přibližně jedno století, pak Šato zásadním způsobem ovlivňovali dějiny Číny a vytvořili tam čtyři dynastie.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy