Domácí ochutnávka Merlotu

Naše malá skupina vínomilů se sešla k zodpovědné práci - degustaci vín z odrůdy Merlot. Jako obvykle přinesl každý po jedné láhvi, kterou jsme pak ochutnali, aniž bychom kromě odrůdy o ní cokoliv věděli. Každý víno ohodnotil a přidělil body. Až po přechutnání všech vzorků jsme teprve zjistili, co nám vlastně chutnalo, co případně méně.
Ironstone Vineyards 2012, California, USA. Obsah alkoholu 13,5 %. Hezká zářivá světlejší rubínová barva, viskozita nižší. Velmi příjemná středně intenzivní těžší vůně tmavého ovoce, čokolády a smetany. V těle méně až středně plné. Třísloviny zřetelné, ale příjemné, nasládlá rybízová chuť. Dochuť středně dlouhá. Ocenil jsem lepšími 7,5 body, celkově pak skončilo šesté z deseti.
Rouge Fougeres, Clos Montesquieu 2011 Grand Vin de Graves, Francie. Obsah alkoholu 12,5 %. Tmavě rubínová barva s fialovým nádechem, viskozita nižší až střední. Intenzivnější ostrá těžká ovocná vůně s tóny ostružin. Středně plné tělo, uhlazené, v chuti o něco lepší než ve vůni, poměrně mohutné třísloviny. Dochuť kratší až střední. Dal jsem mu horších 7 bodů, celkově skončilo osmé.
Roche Mazet 2014 Pays D´Oc IGP, Béziers, Francie. Obsah alkoholu 12,5 %. Rubínová barva, viskozita střední až vyšší. Velmi slabá vůně s náznakem tmavého ovoce. Příjemná malinová chuť, sametové, třísloviny téměř neznatelné, v těle středně plné. Dochuť středně dlouhá. Ode mě dostalo horších 7,5 bodu, celkově skončilo druhé.
Jacob´s Creek 2013 Classic, South Eastern Australia. Obsah alkoholu 13,7 %. Hodně tmavá rubínová barva, viskozita střední. Středně intenzivní vůně jahod a ostružin. V těle středně plné, v chuti ostružiny. Dochuť středně dlouhá. Dal jsem horších 8 bodů, celkově skončilo až sedmé.
Geyser Peak 2012 California, USA. Obsah alkoholu 13,5 %. Světlejší rubínová barva, vyšší viskozita. Středně intenzivní rybízová vůně. Mohutnější tělo, v chuti maliny, poněkud výraznější třísloviny. Dochuť delší. Ohodnotil jsem 7,5 body, skončilo páté.
Tarapacá 2014 Valle Central, Chile. Obsah alkoholu 13,5 %. Rubínová barva, vysoká viskozita. Středně intenzivní příjemná vůně lesního ovce, malin, ostružin a citrusů. V těle středně plné, v chuti lesní ovoce a třešně, příjemná kyselinka, neznatelné třísloviny. Dochuť delší. Ohodnotil jsem 8 body, skončilo na třetím místě.
Ironstone Vineyards 2013, California, USA. Tmavá rubínová barva, vyšší viskozita. Těžší středně intenzivní malinová vůně, tóny dřeva. Velmi příjemná chuť lesního ovoce, hezky uhlazené třísloviny. Delší dochuť. Nějak jsem mu neměl co vytknout, ale přišlo mi málo zajímavé, dal jsem lepších 7 bodů, společnost mu přiřadila čtvrté pořadí.
Další víno bylo chytákem. Bylo koupeno jako stáčené, přelito do lahve a podstrčeno k hodnocení. Jednalo se o jakýsi Merlot z Makedonie. Velmi tmavá rubínová barva, viskozita střední. Méně intenzivní, nevýrazná vůně. V těle méně plné, poněkud trpké, daly se tu najít ostružiny, třísloviny výraznější. Dochuť kratší. Dal jsem lepších 6 bodů, skončilo poslední.
Vinařství Dufek Svatobořice-Mistřín 2013 výběr z hroznů. Obsah alkoholu 13 %. Světlejší rubínová barva, vyšší viskozita.
Poměrně hrubá vůně tmavého ovoce a jahod. V těle méně až středně plné, v chuti ostřejší, s tóny višní. Dochuť kratší až střední. Dal jsem 6,5 bodu, skončilo předposlední.
Poslední vzorek byl vlastně taky chyták, ale tentokrát nechtěný. Prostě se náhodou sešly dvě úplně stejné láhve. Roche Mazet 2014 Pays D´Oc IGP, Béziers, Francie. Obsah alkoholu 12,5 %. Rubínová barva, viskozita střední až vyšší. Méně intenzivní ovocná vůně. Středně plné tělo, chuť malin. Středně dlouhá dochuť. Ani tady jsme se moc nachytat nedali, hodnotili jsme podobně jako u třetího vzorku, který ale toto v celkovém hodnocení těsně přeskočilo, takže zvítězilo, s čímž jsem se ale úplně neztotožnil. Podle mě byla obě vína Roche Mazet v rámci toho, co jsme ten večer degustovali, pouze průměr.
Nebylo velkým překvapením, že se většina vín nezklamala. Tato odrůda zaslouženě patří k těm nejuznávanějším mezi modrými. Mezi jednotlivými vzorky nebyly nijak velké rozdíly, výjimkou bylo jen stáčené makedonské, jediný moravský zástupce také neoslnil. Ale byla to určitě pěkná akce, vína byla příjemná, byť zde nebylo nic úplně mimořádného.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy