Bílí Hunové v Indii

V sanskrtu byli označováni jako Sveta Hunas. Jejich nájezdy do Indie začaly někdy kolem roku 455 za guptovského vládce Skandagupty, který je ještě odrazil. Po jeho smrti (r. 467) ale byly útoky na jih obnoveny teginem Chingilou. V roce 475 vpadli do Gandhary, poté pronikli z údolí Kábulu do Paňdžábu, plenili jednotlivá města, až dosáhli guptovského sídelného města Pataliputry. Titul tegin označoval asi guvernéra a byl striktně odlišován od hefthalitského kagana, který pocházel zřejmě ze stejné dynastie, ale byl teginovi nadřízený a sídlil v Buchaře. Indická linie ale pravděpodobně vytvořila fakticky samostatné království, které nicméně zůstalo se středoasijským celkem Hefthalitů v úzkém kontaktu a ve spojeneckých vztazích.
Ačkoliv původně asi uctívali Bílí Hunové oheň, je o Toramanovi a Mihirakulovi známo, že byli vyznavači hinduismu, což naznačuje snahu přizpůsobit se místním podmínkám. Toramana vybudoval dobře organizovanou armádu, říše za něj velmi posílila a on ovládl asi polovinu Indie. Zpočátku byl označován jako tegin, později jako maharádža. Jeho syn Mihirakula (též Mihiragula) byl ale velmi krutý. Je známý pronásledováním buddhistů. Údajně zničil až 1400 klášterů, hlavně na severozápadě Indie. V Kašmíru nechal postavit chrám na počest Šivovi. Vedle hinduismu byl ale jistě v říši vyznáván zoroastrismus, což dokazují jeho mince. Mihirakulova moc ale postupně klesala a byl asi roku 528 poražen indickým knížetem Jašodharmánem a přišel o jižní části říše. Následně ho ještě porazil v bažinách při Bengálském zálivu jeho dosavadní vazal Baladitja a přinutil ho stáhnout se do Kašmíru. Po jeho smrti se (možná ne hned) na trůn dostal jeho nevlastní bratr Pravarasena, který byl silným a schopným panovníkem. Založil v Kašmíru město v Šrínagar a nedaleko vybudoval Šivův chrám.
Bílí Hunové byli zřejmě původně kočovníci, postupně se ale usadili. Města mívala dvě části: citadelu a vlastní město, obě obehnané hradbami. Není jasné, jakou řečí hovořili, uvažuje se o nějaké turkické či severoíránském, pravděpodobně v různých částech říše převládaly jiné jazyky, úředním byla však baktrijština, psaná ale řeckou alfabetou. Nejčastěji se uvažuje, že byli severoíránského (východíránského) původu. To by měla dokazovat i jména vládců, překládaná pomocí těchto dialektů. Chingila by měl být "Meč", Mihirakula "Z rodu Mithry (či Slunce". V manželství je u nich doložena polyandrie, brzy došlo k velké sociální diferenciaci. Po smrti byli jejich vznešení představitelé vznešení pohřbeni do dřevěné rakve pod kamennou mohylou s cennými milodary a někdy i s blízkými osobami či otroky.
Jména a přesné roky vlády vládců Bílých Hunů v Indii nejsou úplně jisté, ale chronologie je přibližně následující:
Chingila (455-484)
Toramana (484-515)
Mihirakula (515-533)
Pravarasena (? 537-? 597)
Gokarna (? 597-600)
Chingila II. (600-633)
Judhišthira (633-657)
Lakhana (657-670)
Vždy se jednalo o syny předchozího vládce, pouze Pravarasena byl mladším bratrem Mihirakuly. Judhišthira bývá označován jako poslední král v Indii, za Lakhany ustoupili na sever do Ghazny. Zdá se ale, že některé menší regiony či města severní Indie ještě delší dobu ovládali malí hunští vládcové, a to do 9., dokonce možná až 10. století. Bílí Hunové mohli patřit k předkům bojovných rádžputů v indickém Gudžarátu a Rádžastánu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy