Sarmatské kmeny 9. Sarmati a Slované

Na závěr několik teorií, které se objevují u různých autorů. Nedají se asi dokázat, zároveň ale vůbec nejsou nesmyslné.
Něco na nich může být. Jména Srbové a Chorvati jsou zřejmě neslovanského původu. Srbové byl původně jeden kmen východních Alanů, který na počátku n. l. žil ve stepích na východ od Azovského moře. Psali o nich Plinius v 1. a Ptolemaios ve 3.století. Ve 4. století byli podrobeni Huny. Vibius Sequester na počátku 5. století psal, že Labe odděluje Svévy od Srbů. Tak brzo to ale ještě nemohli být Slované. U byzantského císaře a historika Konstantina Porfyrogennéta máme informaci, že balkánští Srbové přišli v 7. století ze severu z Bílého Srbska a stejně tak i Chorvati z Bílého Chorvatska. Tato informace se pokládá za dosti věrohodnou. Bílé Chorvatsko se snad nacházelo někde na pomezí východních Čech a severní Moravy, Bílé Srbsko leželo odtud severozápadním směrem. Tzv. Bílí Srbové byli pod nadvládou Hunů a spravovali určité území, v polovině 5. století se pak osamostatnili. Bílé Srbsko zaujímalo přibližně dnešní Sasko a Durynsko. Zde existuje velké množství kosterních nálezů s uměle deformovanými lebkami, což Alani běžně praktikovali. Pod jejich nadvládou byli asi i Slované. S těmi se Alani postupně smísili a jejich pozůstatkem byli Lužičtí Srbové a asi i balkánští Srbové, kteří odtud odešli na jih.
Podobnou alanskou skupinou byli možná i Chorvati, kteří pod hunskou nadvládou spravovali další území na severu. Také oni se postupně slavizovali. Jejich pozůstatkem mohli být také Charváti, žijící v raném středověku ve východních Čechách.
Kolem roku 375 jsou v severním Černomoří doložení poněkud záhadní Rosomoni. Jejich jméno bývá spojováno s pojmenováním Roxolani, ale také s Rusy.
Jméno Morava najdeme u nás i v Srbsku. Někteří autoři (u nás třeba L. Havlík) uvažují taktéž o severoíránském původu Moravanů, respektive jejich vládnoucí vrstvy. Paralely najdeme v perské oblasti Margiana s centrem v Mervu, řekou Murgháb a obyvatelstvem označovaným jako Margi (úplně stejně jako tzv. Xantenské rukopisy v roce 870 nazývají Moravany) nebo v sídlišti Morava-tepe na řece Atrek. To jsou oblasti, kde žili Massageti, jejichž některé skupiny přesídlily na západ a spolupodílely se na dotváření Sarmatů. Také jméno zakladatele dynastie Mojmírovci v zachované podobě Moimar by mohlo být alanské. Jisté shody s íránskými vzory jde najít i u ozdob, například litých nákončí a také u způsobu oblékání vyšší vrstvy Moravanů.
Poslovanštění původně neslovanské vládnoucí vrstvy vůbec není výjimkou. Příkladem jsou vedle již zmiňovaných Antů kočovní Bulhaři na Balkáně nebo germánští Rurikovci na Kyjevské Rusi.
Před časem byla taková móda všude hledat Kelty a objevovala se taková hesla jako: "Všichni jsme Keltové". Tak mě napadá trochu to pozměnit na: "Všichni jsme vlastně Sarmati". Míra pravdivosti těchto výroků bude asi stejná.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Setkání u vína s profesorem Šamánkem

Teleskové. Kurikanové

Chorvát, Elbling, Veritas a další méně obvyklé odrůdy